Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Alertă de securitate! Viruşii s-au mutat de pe reţelele sociale direct pe telefon. Sute de români au fost înşelaţi

Alertă de securitate! Viruşii s-au mutat de pe reţelele sociale direct pe telefon. Sute de români au fost înşelaţi

Atenție la mesajele sms primite! Virușii s-au mutat din mesageriile rețelelor sociale direct pe telefonul mobil. Ce riscă cei care dau click pe link-urile primite.

Alertă de securitate! Viruşii s-au mutat de pe reţelele sociale direct pe telefon. Sute de români au fost înşelaţi
Sursa foto: Colaj online-tech-tips.com/ pixabay
de Claudia Popovici    |    Raluca Bîrcă    |    27 Ian 2022   •   19:58

Sute de mii de mesaje de genul "tu ești în acest video" au fost primite în ultimele săptămâni de utilizatori din România.

Ce riscă cei care dau click pe link-urile primite

Cei care ajung să fie păcaliți riscă să îşi piardă datele bancare, date private sau contactele din agenda telefonului.

În plus, dacă un atacator ajunge să aibă acces la datele personale poate chiar să trimită sms-uri către alte numere necunoscute chiar şi cu taxă suplimentară.

Virusul vine sub forma unui mesaj care conține texte de genul:

„Seamănă cu tine?", "Apari în acest video" sau "Tu ești în videoclip". Aceste mesaje vin însoțite de un link în care atacatorii pretind că ar fi poze cu dumneavoastră.

În acest context, autorităţile recomandă utilizatorilor rețelelor sociale să nu acceseze astfel de linkuri.

De reţinut este că hackerii din spatele acestei infracțiuni informatice schimbă tactica folosită şi țările vizate pentru a păcăli cât mai mulţi utilizatori să acceseze link-urile infectate.

Dacă în decembrie erau vizate ţări precum Australia sau Polonia, iată că în ianuarie ţinta acestor infractori sunt românii. 

Recomandarea specialiștilor pentru a evita atacurile online

„Am interceptat un val de cel puţin 100.000 de mesaje tip sms. Este vorba de un virus care oferă atacatorilor acces direct în dispozitivele tip Android permițându-le să copieze lista de contacte şi să aibă acces la datele bancare şi personale ale persoanelor.

Metoda principală de protejare împotriva acestei amenințări informatice este instalarea unei soluţii de securitate", recomanda un expert.

Cum mă pot proteja online?

UE face eforturi alături de operatorii de telecomunicații pentru a proteja rețelele UE împotriva atacurilor informatice, dar, între timp, sfaturile de mai jos vă pot ajuta să rămâneți în siguranță în timp ce utilizați internetul și lucrați de la distanță, 

- fiți prudenți cu e-mailurile, SMS-urile și apelurile telefonice nesolicitate, mai ales dacă folosesc criza pentru a pune presiune asupra dumneavoastră de a ocoli procedurile de securitate obișnuite. Atacatorii știu că este adesea mai ușor să păcălești oamenii decât să piratezi un sistem complex. Amintiți-vă că băncile și alte grupuri juridice nu vă vor cere niciodată să dezvăluiți parole, recomandă Parlamentul European www.europarl.europa.eu

- securizați-vă rețeaua de domiciliu. Modificați parola implicită pentru rețeaua wifi cu una puternică. Limitați numărul de dispozitive conectate la rețeaua dvs. wifi și permiteți numai accesul celor de încredere;

- consolidați parolele. Nu uitați să utilizați parole lungi și complexe care includ numere, litere și caractere speciale;

- protejați-vă echipamentul. Actualizați toate sistemele și aplicațiile dvs. și instalați un software antivirus, care să fie în permanență actualizat;

- familia și oaspeții. Copiii și ceilalți membri ai familiei pot șterge sau modifica accidental informațiile sau, chiar mai rău, vă pot infecta accidental dispozitivul, deci nu le permiteți să utilizeze dispozitivele pe care le utilizați pentru serviciu.

×
Subiecte în articol: virusi reţele sociale
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close