Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Am dus roșiile din piață la analize. Concluzia specialiștilor este îngrijorătoare

Am dus roșiile din piață la analize. Concluzia specialiștilor este îngrijorătoare

Mâncăm roşii stropite bine cu insecticide şi culese imediat, ca să se coacă în magazine. Am dus cinci tipuri de tomate la analize. Am ales roşii româneşti, de import, dar şi bio, cumpărate atât dintr-o piaţă din Capitală, cât şi dintr-un lanţ de magazine.

Am dus roșiile din piață la analize. Concluzia specialiștilor este îngrijorătoare
Sursa foto: Pixabay.com
de Roana Rotaru    |    12 Iul 2021   •   20:31

Pe o singură roşie, din Turcia, specialiştii au găsit şi câte trei insecticide diferite. Autorităţile admit că astfel de legume sunt periculoase pentru consum, dar aşteaptă ca alţii să vină cu soluţii şi legi mai bune în Parlament. Urmăriţi o anchetă realizată de Roana Rotaru, în cadrul unei noi campanii News Hour with CNN: "MANCARE LA TESTARE".

Pentru a verifica cât de multe pesticide contin roșiile din comerț reporterul Antena 3 a cerut ajutorul specialiștilor de la Institutul de Cercetări Alimentare. Reporterul Antena 3 a fost însoţit de un inginer din industria alimentară şi au cumpărat împreună mai multe sortimente de roşii din diverse locuri. Prima oprire: într-un supermarket din Capitală.

"O sa cumpărăm roșii de import din Turcia și ne mai trebuiesc roșii ecologice să vedem dacă sunt într-adevăr ecologice", a explicat Roana Rotaru.

Apoi, reporterul Antena 3 și specialistul au mers mai departe într-o piaţă din sectorul 6 din Capitală de unde au cumpărat mai multe sortimente de roşii.

În timp ce Roana alegea roșiile să le ducă la analize, chiar unii comercianţi admiteau că pare o misiunea aproape imposibilă să mai găsim roşii curate.

Subiectul a fost comentat și în emisiunea În fața națiunii, moderată de Sabina Iosub, de Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), și doctorul Laura Ene, medic primar Diabet și Boli Metabolice.

"Este foarte greu de spus cine verifică legumele din România. În mod normal, ar trebui să le verifice atât Protecția Consumatorului cât și ANSVS, dar și alte instituții care au această calitate. Din nefericire, România nu este încă pregătită și aceste instituții ale statului nu au laboratoare suficiente care să verifice aceste lucruri.

Motiv pentru care se întămplă ceea ce se întâmplă pe piață. Plecând de la calitatea produselor și de la originea lor, Ministerul Agriculturii are un corp de control care are în sarcinile de serviciu chiar această sarcină", a explicat Dragoș Frumosu.

×
Subiecte în articol: News Hour with CNN
Parteneri
Ea este Lavinia, o tânără care a murit într-un accident, în Suceava
x close