Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Anchetă la STB, după ce mai multe persoane cu dizabilităţi au fost umilite de şoferii instituţiei

Anchetă la STB, după ce mai multe persoane cu dizabilităţi au fost umilite de şoferii instituţiei

Nepăsarea șoferilor Serviciului de Transport Bucureşti uimește din nou. După ce doi dintre ei au umilit o tânără în scaun cu rotile, un alt conducător auto a ignorat complet rugăminţile unui bărbat invalid de a-l ajuta - atenţie - să se târască în maşină trăgând căruciorul după el. Reacţia STB.

Anchetă la STB, după ce mai multe persoane cu dizabilităţi au fost umilite de şoferii instituţiei
Sursa foto: Societatea de Transport București - STB SA
de Claudia Popovici    |    04 Aug 2022   •   19:07

Constantin Aurealin s-a lovit de un refuz deşi nici măcar nu a solicitat coborârea rampei. I-a cerut șoferului doar să mute maşina în aşa fel încât să poată ajunge la uşă.

"Eu când mă urc în autobuz nu aștept șoferul să îmi dea jos rampa. De la rampă odată mi s-au defectat roţile mici şi am rămas fără cărucior. 

Mă urc eu în genunchi în autobuz şi apoi nu aștept. Chiar eu trag de cărucior, dacă vrea şi șoferul să mă ajute bine, dacă nu, nu.

L-am rugat frumos: măi omule, mută şi tu autobuzul puțin ca să pot şi eu să mă urc.

Mi-a spus ceva de genul: dar cum vrei să mut mașina cu ușile deschise?

S-a urcat, a închis ușile, şi-a văzut de drum, însă un băiat care l-a văzut, l-a filmat şi a strigat la el: băi, de ce nu îl iei şi pe omul asta", a povestit bărbatul. 

Constantin s-a învățat însă cu atitudinea șoferilor din mijloacele de transport în comun. Nu este prima dată când este abandonat în stație.

"Un șofer nu vrea să mă ia, strigă că unde e însoțitorul. Care însoțitor, că vă arăt certificat de handicap grav", a mai spus Constantin Aurelian. 

Luna trecută, o tânără în cărucior cu rotile şi mama sa au fost lăsate în stație pentru că şoferul mașinii a refuzat să coboare rampa pentru persoane cu dizabilități.

"În primul rând umilință şi nepăsare şi lipsa de empatie şi nerespectarea legii. 

Situația nu știu cum se va rezolva. Nu este prima oară când am făcut reclamație la cei de la STB şi am primit doar scuze", a povestit mama Teodorei la Antena 3. 

Anchetă la STB, după ce mai multe persoane cu dizabilități au fost umilite de șoferii instituţiei

Conducerea STB face anchete. Acum, trei la număr, aşa cum ne-au precizat reprezentanții instituţiei într-un răspuns scris.

"Societatea de Transport Bucureşti STB S.A nu tolerează sub nicio formă un astfel de comportament și în acest sens, vă informăm că s-a declanșat cercetarea disciplinară în cazul conducătorului de autobuz urmând a se lua măsurile ce se impun.

A fost prezentat și analizat acest caz cu toți conducătorii de vehicule, în vederea prevenirii unor situații similare nedorite", a precizat STB pentru Antena 3.

Gabriela Firea: "Totul pornește de la conducere"

"Totul pornește de la conducere. Dacă conducătorul manifestă dispreț faţă de cetăţeni şi ceilalți consideră că aceasta este o manieră în care poţi să abordezi cetățenii. (...)

Îmi pare rău că nu s-a auzit de nicio sancțiune pentru un asemenea comportament şi scuze care sunt datorate cetăţeanului umilit practic de un angajat al unei instituții din subordinea Primăriei Capitalei", a spus Gabriela Firea, ministrul Egalității de Şanse, despre acest caz în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close