Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN În România, anchetele epidemiologice se fac doar de formă. Tânără cu COVID, testată la două săptămâni după infectare

În România, anchetele epidemiologice se fac doar de formă. Tânără cu COVID, testată la două săptămâni după infectare

În România, anchetele epidemiologice în cazurile raportate de COVID se fac doar de formă. Avem dovada, în exclusivitate. O persoană depistată pozitivă pe data de 30 septembrie a primit din nou decizia de carantinare şi rezultatul testului ieri, la o lună şi jumătate după ce aceasta a trecut prin boală.

În România, anchetele epidemiologice se fac doar de formă. Tânără cu COVID, testată la două săptămâni după infectare
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    17 Noi 2021   •   18:38

Cei de la Corona Forms au explicat simplu: au rămas în urmă cu anchetele. Între timp, mii de alţi români nu reuşesc să demonstreze că au avut COVID pentru că cei de la Direcţiile de Sănătate Publică nu au venit să îi testeze la timp.

"Sunt colegii mei de la anchete care reiau cazurile neefectuate în urmă cu mult timp pentru că au fost foarte mult decalaţi într-o perioadă. (...) Eventual o să vă şi apeleze pentru a vă întreba de contacţii direcţi după ancheta epidemiologică", a spus un operator DSP când reporterul Antena 3 îi explică faptul că a fost infectată în urmă cu o lună și jumătate.

Întârzieri au fost şi în alte cazuri. O femeie şi fiica ei au făcut un test covid, luat din farmacie, pe 14 octombrie. Mama a fost testată şi PCR după 3 zile, de ambulanţă, dar asta doar pentru că se simţea rău. Fiica a fost nevoită să îi aştepte pe cei de la DSP.

"În noaptea când eu eram în spital m-a sunat un echipaj. Au zis ca pot veni. Copilul e acasă, dar e singur și eu sunt în spital. Au spus că revin a doua zi. Asta se întâmpla în ziua a 7-a. Nu au revenit. Din momentul ăla au dispărut", povestește o pacientă.

Când s-au întors, după două săptămâni, testul a ieşit evident negativ.

"Au zis că ei după ce le dau mai departe nu mai există. Au găsit un număr, mi-au zis să sun la ambulanța și sa întreb ce s-a întâmplat cu numărul de inregistrare. Cei de la ambulanța au fost foarte defensivi, că nu e vina lor, că ei nu au primit solicitarea.

 Eu am găsit nunărul de telefon de pe care fusesem sunată în noaptea aceea. I-am sunat. Au zis că s-a pierdut solicitarea și că vin în cursul nopții. A doua zi m-a sunat un echipaj. Pe 26 a venit echipajul pentru testare", a mai spus aceasta.

Pe larg, în materialul prezentat miercuri în emisiunea News Hour with CNN:

×
Subiecte în articol: News Hour with CNN
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close