Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Val de caniculă peste România | Meteorologul Alina Şerban anunţă zonele afectate de disconfort termic accentuat

Val de caniculă peste România | Meteorologul Alina Şerban anunţă zonele afectate de disconfort termic accentuat

România este lovită din nou de un val de caniculă. Deși vara este pe terminate, temperaturile extreme persistă pe teritoriul țării. Meteorologii anunță că se vor în înregistra și 40° iar disconfortul termic va fi unul accentuat în majoritatea zonelor.

de Claudia Popovici    |    18 Aug 2023   •   19:52

Vară a extremelor în Europa. Astăzi și mâine, meteorologii au emis mai multe alerte. E cod roșu de caniculă în sud-vestul Germaniei, după ce acolo au fost ieri inundații. Este cod portocaliu de caniculă în Franța, în Spania, în Elveția, Austria, Italia, Polonia, Lituania de asemenea, dar și cod galben de caniculă într-o mare parte a Italiei, dar şi în Germania, în Slovenia, Croația, Grecia, de asemenea, Ungaria, Republica Moldova şi Cehia. 

Nici România nu scapă de un nou val de caniculă. Meteorologul Alina Șerban a explicat ce ne aşteaptă în zilele următoare. 

"Ne aflăm deja sub influența unei mase de aer tropical ce a determinat temperaturi de caniculă în partea de sud și de sud-est a teritoriului pe parcursul zilei de astăzi și disconfort termic accentuat în aceste zone. Temperaturile au urcat până la 35-36, izolat 37°. Această masă de aer tropical se va menține și în zilele următoare, astfel încât vremea va fi caniculară.

Chiar dacă mâine putem vorbi de o scădere ușoară a valorilor termice, tot vor înregistra și vor trece peste pragul caniculei în partea de sud și de sud-est a teritoriului. Duminică se va intensifica valul de caniculă tot în sud și est, acolo unde temperaturile maxime vor atinge valori de 35-36-37° și se pare că această masă de aer cald se va menține și în prima parte a săptămânii care urmează.

În consecință, putem vorbi de 3-4-5 zile în care, în mod deosebit în sudul și estul teritoriului vom avea vreme caniculară, disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală peste 80 de unități. Mai mult decât atât, tot în aceste regiuni și temperaturile minime vor fi destul de ridicate. Se vor situa, în marea lor majoritate, între 18 și 22° chiar mai ridicate pe litoral 23-24°,

Însă și în restul zonelor în vest, în nord, în centru Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, chiar dacă nu vorbim de temperaturi de caniculă, respectiv 35° vremea va fi călduroasă, acest lucru însemnând maxime de la 30 la 33-34°, dar acest lucru n-ar fi neapărat semnificativ, ci disconfortul termic care va fi ridicat și în acele regiuni, în condițiile în care mai apar și fenomene de instabilitate atmosferică în fiecare după-amiază aproape, adică averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului. Acestea vor fi mai frecvente în zonele montane, în partea de vest și de nord-vest a teritoriului,

Şi în Capitală la fel, vorbim de vreme canicular, disconfort termic accentuat și temperaturi maxime de 36-37°", a spus meteorologul Alina Şerban, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close