Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN ANRE a anunţat astăzi că a amendat distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale

ANRE a anunţat astăzi că a amendat distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale

ANRE a anunţat astăzi că a amendat distributorii de energie electrică şi gaze naturale cu peste 2,2 milioane de lei pentru nereguli precum: întârzieri cu racordarea sau depăşirea numărului maxim de avarii programate.

ANRE a anunţat astăzi că a amendat distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Noi 2021   •   19:18

Funizorii de gaze dublează nestingheriţi preţurile de la o lună la alta, deşi tarifele au fost îngheţate pentru consumatori începând cu 1 noiembrie. Fac asta pentru că ştiu că oricum diferenţa dintre preţul lor astronomic şi preţul plafonat o plăteşte statul. 

Deşi începând cu 1 noiembrie preţul gazelor naturale a fost plafonat pentru populaţie, adică îngheţat la 0,37 de lei pe kilowatt oră, furnizorii continuă să majoreze exponenţial preţurile.

Furnizorii, principalii câștigători de pe urma plafornării prețurilor

Doar în ultima luna unii furnizorii au dublat preţurile. Asta pentru că ştiu că diferenţa dintre preţul astronomic şi preţul plafonat o plăteşte oricum statul. Indirect însă tot populaţia plăteşte prin taxe și impozite.

"Va fi practic o sumă mai mare de bani pe care statul, adică noi toti prin contribuțiile pe care le plătim la stat va trebuie sa le platim funizorilor, deci acesta este prima situație incovenabilă", a spus Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociatiei Energia Inteligența.

Ministrul Energiei îi avertizează pe furnizori

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că sesizat specula practicată de furnizori.  El îi avertizează că nu le decontează diferenţa de preţ până la tariful plafonat.

Nu numai că au dublat, ci au mărit nejustificat de mult preţul gazului natural. Îi atenţionez  pe furnizori să nu se joace cu ofertele pe care le fac către clienţi, către români, pentru că vom verifica fiecare factură vom verifica fiecare furnizor în parte, iar acolo unde  lucrurile sunt nejustificate, diferenţele de preţ nu vor fi plătite", a declarat Virgil Popescu, în exclusivitate pentru News Hour With CNN.

Mai mult de atât, frunizorii de gaze riscă şi alte controale

"Există Consiliul Concurenţei care poate interveni şi dacă toţi fac acest lucru şi se pare că toţi fac acest lucru s-ar putea să ne trezim şi cu amenzi pe cifra de afaceri pe care le poate Consiliul Concurenţei şi ANRE pentru cartel, pentru mărire nejustificată de preţ, pentru manipularea pieţei", a adăugat Virgil Popescu.

În timp ce furnizorii majorează preţurile nestingheriţi, românii sunt nevoiţi să strângă cureaua.

Unii dintre furnizorii de gaze care au dublat tarifele în ultima lună spun că oferta actuală reflectă prețul din luna în curs, în urma volatilității prețurilor de pe piața locală, dar și de pe piaţa internațională a gazelor naturale.
 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close