Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Armata Română face cumpărături de 900 de milioane de euro

Armata Română face cumpărături de 900 de milioane de euro

Armata Română a lansat cumpărături de 900 milioane euro în trei zile. Pe lângă drone, sunt incluse şi contracte pentru obuziere, astfel de echipamente neexistând în acest moment în dotarea armatei noastre.

Armata Română face cumpărături de 900 de milioane de euro
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2023   •   19:00

Romtehnica, companie din subordinea MApN, a lansat în SICAP, în trei zile, din 30 iulie și până în 2 august, contracte cu o valoare cumulată de 4,3 miliarde lei.

Cel mai mare contract este cel din 30 iulie, anume sisteme de obuziere autopropulsate de 155 mm, în valoare de 4,18 miliarde lei. Este vorba despre 54 de asemenea echipamente și peste 17.000 de proiectile.

Costurile includ suportul logistic, în condiţiile în care ţara noastră nu are astfel de obuziere în dotare. Acestea şi-au dovedit utilitatea în conflictul din Ucraina.

Contractul se întinde pe cinci ani, finanțarea vine din bugetul Armatei iar criteriul cel mai important la departajarea ofertelor este componenta tehnică, nu prețul.

În 2 august, Romtehnica a mai lansat două achiziții, ambele pentru drone militare, cu o valoare cumulată de 110 milioane lei. În primul rând, este vorba de 22 de sisteme Mini UAS, în valoare de 101 milioane lei. În al doilea rând, se cumpără 11 sisteme Mini UAS clasa I – multicopter. Contractele sunt pe trei ani, ofertele se departajează, în primul rând, prin componenta tehnică. Finanțarea este tot de la bugetul Armatei.

Armata are alocate, din acest an, fonduri de 2,5% din PIB, adică circa 10 miliarde de euro, reprezentând aproape 8% din totalul fondurilor de la buget.

Contractele vor avea obligatoriu și offset, adică o parte din banii cheltuiți se vor întoarce în industria națională de apărare.

×
Subiecte în articol: Armata Română drone obuziere
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close