Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cine este şi ce avere are Iulian Dumitrescu, baronul PNL intrat în vizorul DNA

Cine este şi ce avere are Iulian Dumitrescu, baronul PNL intrat în vizorul DNA

Iulian Dumitrescu este acuzat de luare de mită și fals în declarații. Cine este și ce avere are Iulian Dumitrescu, baronul PNL intrat în vizorul DNA.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Feb 2024   •   19:16

Dosarul deschis acum pe numele lui Iulian Dumitrescu trebuie descifrat și într-o cheie electorală.

Suntem, totuși, într-un an în care jocurile de culise sunt cele mai importante pentru acapararea puterii în România, în condițiile în care alegem și europarlamentarii, și primarii, și șefii de consilii județene și parlamentarii, dar și președintele.

Iulian Dumitrescu este cunoscut drept omul care aduce bani la partid. Așadar, denunțătorii acestuia pot avea și un scop ascuns.

Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu a ajuns la DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte al PNL şi lider al organizaţiei judeţene Prahova a formaţiunii, a ajuns, joi după-amiază, la sediul DNA din Capitală. Acolo se află, de mai multe ore, şi sora lui Dumitrescu şi soţul acesteia.

Președintele Consiliului Județean Prahova este acuzat de săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, săvârșite în perioada 2020 până în prezent.

Mirela Voicu, realizatoarea emisiunii "Voi cu Voicu" de la Antena 3 CNN, a dezvăluit informaţii pe surse din zona primarilor din Prahova.

"I se spunea Dumitrescu - Dumnezeu, în sensul în care nu se făcea absolut nicio mișcare de la comune și până în ultimul sat fără știrea domniei sale. 

Mai știu, de asemenea, că era un tip foarte discret în ceea ce privește aparițiile în public.

Sigur, știu, de asemenea, că familia domniei sale avea niște afaceri. Deci n-a intrat așa cumva pârlit în politică ci a intrat ca un om bogat", a dezvăluit Mirela Voicu.

 

"Nu mă pronunț pe dosar, că nu știu despre ce este vorba. Ceea ce pot să spun și o spun din foarte multe surse, la nivelul primăriilor din Prahova, absolut niciun fel de investiție și niciun fel de primar nu putea să facă nimic fără acordul acestui președinte al Consiliului Județean, repet, căruia i se spunea Dumitrescu - Dumnezeu", a mai spus ea.

Comunicatul DNA privind acuzațiile ce i se aduc lui Iulian Dumitrescu

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, săvârșite în perioada 2020 - prezent, de către funcționari publici în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În cursul zilei de 01 februarie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 19 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

Citeşte şiMirela Voicu, dezvăluiri despre baronul PNL de Prahova: "I se spunea Dumitrescu - Dumnezeu"

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", potrivit comunicatului DNA.

Iulian Dumitrescu a reacționat pe Facebook:

"În urma speculațiilor apărute public, vreau să fac următoarele precizări: Pun la dispoziția procurorilor toate informațiile și datele de care au nevoie. Colaborez cu instituțiile statului pentru a lămuri cât mai repede această situație.

Nu mă voi ascunde în spatele vreunei funcții politice sau administrative. În momentul în care se va finaliza această fază a anchetei, voi comunica transparent opiniei publice despre cele întâmplate. Nu am nimic de ascuns”, a scris Iulian Dumitrescu. 

Cine e și ce avere are Iulian Dumitrescu, baronul PNL intrat în vizorul DNA

Conform declarației de avere din funcția pe care o are, Iulian Dumitrescu deține două apartamente în Bucureşti achiziționate în 2005 respectiv 2008 și o mașină de teren.

Cât despre conturile bancare, Dumitrescu declară că are șase conturi în diferite bănci cu sume între 240 și 32.000 de lei.

În declarația de avere apar și două împrumuturi. Unul la bancă de aproape 170.000 de euro, cu data scadentă în 2036, și unul de la o persoană fizică în valoare de 180.000 de dolari efectuat în 2012 și scadent în 2024.

Cine este Iulian Dumitrescu 

Iulian Dumitrescu este președintele Consiliului Județean Prahova, prim-vicepreședinte PNL și unul dintre cei mai influenți lideri liberali. 

În urmă cu câţiva ani a fost înregistrat de procurorii DNA, alături de deputatul PNL George Stângă, în biroul ministrului Transporturilor, în timp ce îi cereau fostului ministru Cătălin Drulă să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

Iulian Dumitrescu a intrat în politică în 2012, până atunci fiind un prosper om de afaceri, abonat la contracte cu statul.

Însă, în plănuirea candidaturii sale la Parlament, a renunţat treptat la firmele pe care le deţinea, lăsându-le asociaţilor lui. 

În 2012, când a apărut pe afișe electorale și a cerut să fie votat senator de Călărași, principalul lui susținător a fost chiar semnatarul contractelor de asfaltări cu firmele lui Iulian Dumitrescu - Răducu Filipescu, președintele Consiliului Județean.

Numele liberalului a apărut şi într-o anchetă jurnalistică numită "Filiera albaneză". Era vorba despre o rețea care a încercat să ascundă urmele unor firme româneşti cu probleme financiare. 

Unele dintre companii erau controlate de sora lui Iulian Dumitrescu, şi ea implicată acum în dosarul de la DNA.

În 2021, Iulian Dumitrescu a fost dat pe surse drept principal pretendent în PNL pentru a prelua funcția de ministru al Transporturilor, într-un Guvern minoritar alături de UDMR condus de Nicolae Ciucă. Acelaşi minister în care făcea presiuni să îşi instaleze oamenii şi care supraveghează lucrările de infrastructură din care acum Dumitrescu este acuzat că a luat şpăgi.

Cea mai recentă controversă este legată însă de incendiul de la Ferma Dacilor. Iulian Dumitrescu, în calitate de şef al Consiliului Judeţean, nu a mai făcut apel la o decizie a instanţei, care anula o hotărâre anterioară prin care Ferma urma să fie demolată, din cauza neregulilor apărute acolo.

De la incendiu, din 26 decembrie, până acum, Iulian Dumitrescu nu a dat nicio declaraţie pe subiect.

×
Subiecte în articol: avere Iulian Dumitrescu
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close