Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Avertisment cutremurător: Ne așteaptă 10 ierni foarte grele

Avertisment cutremurător: Ne așteaptă 10 ierni foarte grele

România a ajuns să aibă astăzi printre cele mai mari prețuri la energie electrică din Europa. Un megawatt-oră costă aproape 740 de euro, de 4 ori mai mult decât în Portugalia și Spania.

Avertisment cutremurător: Ne așteaptă 10 ierni foarte grele
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    30 Aug 2022   •   18:42

Este panică printre liderii europeni cu privire la prețurile energiei, iar miniștrii energiei sunt convocați de urgență la Bruxelles.

"În momentul de față, aici, la Guvern, sunt în analiză mai multe variante trimise inclusiv de Ministerul Energiei, de cei de la ANRE, iar Guvernul trebuie să le analizeze și să găsească o soluție care să fie aplicată de la 1 septembrie, așa cum spunea și premierul, inclusiv Marcel Ciolacu.

Iar cu această soluție cel mai probabil va merge și Virgil Popescu la Bruxelles. Trebuie să adopte aceste măsuri până la 1 septembrie pentru a putea fi aplicate în această toamnă și am văzut astăzi social-democrații vorbeau de un preț de referință. În analizele trimise de cei de la ANRE se vorbește inclusiv despre o supraimpozitare pe tot lanțul comercial, de la producție și până la vânzare, însemnând inclusiv supraimpozitare a traderilor", a transmis reporterul Vasile Marcu.

Marcel Ciolacu anunță măsurile PSD pentru a susține salariații și pensionarii, "care să apere populația și economia pe timpul iernii"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, va prezenta, mâine, în detaliu, măsurile sociale ale PSD pentru a susține salariații și pensionarii țării, anunță liderul social-democrat, Marcel Ciolacu.

"PSD îi va proteja atât pe români, cât și companiile care produc în România pentru a rezista șocurilor produse de criza energetică! În urma insistenței noastre, Guvernul va adopta rapid soluțiile corecte care să apere populația și economia pe timpul iernii și să pună capăt lăcomiei noilor băieți deștepți din energie", transmite Marcel Ciolacu.

"PSD a insistat ca cetățenii să plătească în continuare, în această iarnă, prețuri plafonate la energie și gaze. La fel școlile, spitalele, căminele de copii și de bătrâni și alte instituții publice cu un rol social major. Așa cum au anunțat, astăzi, colegii mei Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, IMM-urile și firmele din industria alimentară sunt pentru noi o prioritate strategică, de aceea consumul acestora trebuie compensat în proporție de 85%”, a mai precizat liderul PSD.

El afirmă că este „singura soluție pentru a putea susține economia, locurile de muncă și necesarul de hrană al țării”.

"Totodată, PSD se bate ca în noua ordonanță de urgență toți actorii din energie – producători, traderi, distribuitori, furnizori să plătească o contribuție de solidaritate, calculată ca procent din ceea ce depășește prețul de referință, plus o marjă decentă de profit. Este esențial să înțelegem că energia este principala sursă a inflației și că situația de criză nu se va rezolva în câteva luni.

De aceea, pe lângă aceste decizi urgente, avem nevoie și de o soluție pe un termen mai lung, iar PSD va lupta în continuare pentru reglementarea pieței energetice pentru cel puțin doi ani. Mâine (miercuri - n.r.), ministrul Muncii, Marius Budăi, va prezenta în detaliu măsurile noastre sociale pentru a susține salariații și pensionarii țării. Fiindcă aceasta a fost și rămâne principala preocupare a PSD: să cautăm cele mai bune soluții de Sprijin pentru România", încheie Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă spunea marți, la Constanța, despre propunerile PSD ca pensiile sa creasca cu 10%, iar salariul minim să crească la 3.000 de lei, că o creștere a pensiilor și salariilor se va putea realiza doar în funcție de "evoluția colectărilor la buget".

×
Subiecte în articol: energie
Parteneri
Horoscop 24 septembrie 2023. Săgetătorii transformă dușmanul în prieten
x close