Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Avertisment ONU: Fenomenul "El Nino" va aduce un nou vârf de încălzire și temperaturi record

Avertisment ONU: Fenomenul "El Nino" va aduce un nou vârf de încălzire și temperaturi record

Specialiștii ONU au lansat un nou avertisment despre fenomenul "El Nino", care ar putea aduce un nou vârf de încălzire și temperaturi record.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2023   •   19:21

Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a ONU a transmis că lumea ar trebui să se pregătească pentru dezvoltarea fenomenului "El Nino".

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Antena 3 CNN, cum se manifestă acest fenomen și în ce fel va fi afectată Europa.

"Este vorba despre ape mai calde decât în mod normal, pe suprafețe mari din Pacificul tropical. Până acum, am avut o situație opusă, acolo au existat anomalii negative, anume temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit.

Ultimii opt ani au fost cei mai calzi, în ciuda faptului că au fost înregistrate temperaturi atât de scăzute în zona tropicală. Este vorba despre un fenomen natural, care duce la cuplarea circulației oceanice cu vânturile de deasupra suprafeței, conducând la apariția unor anomalii pozitive sau negative.

Citește și: Bine ați venit in Vestul sălbatic al României: droguri în peşti, un alai de popi care se roagă pentru interlopi și reglări de conturi chiar sub nasul Poliţiei

După trei ani cu anomalii negative în Pacificul tropical, sunt semne că vom avea o fază pozitivă, care va ajunge la maturitate în iarna aceasta. Totodată, sunt șanse peste 80% ca noua fază pozitivă să se declanșeze în toamnă, însă, asupra temperaturii medii globale, efectul cel mai mare va fi înregistrat anul viitor.

În Europa nu sunt semne foarte puternice. Singurele episoade severe, provocate de "El Nino", ar putea fi prezente în a doua parte a iernii. Cu toate acestea, nu este vorba despre un semnal puternic. Fenomenul are un impact mare în Pacific, în Africa de Sud, dar și în America de Nord și de Sud", a explicat climatologul Roxana Bojariu.

×
Subiecte în articol: ONU el Nino
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close