Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Avioanele care aduc ploaia. Metoda inedită care ajută România să scape de secetă

Avioanele care aduc ploaia. Metoda inedită care ajută România să scape de secetă

România poate scăpa de secetă printr-un program de stimulare a ploii, cu ajutorul avioanelor. Metoda a fost folosită cu succes în Muntenia şi Moldova.

Avioanele care aduc ploaia. Metoda inedită care ajută România să scape de secetă
de Andreea Ştefan    |    07 Iul 2022   •   22:55

Poporul se roagă să vină ploaia, guvernanţii se roagă şi ei să nu le strice seceta mandatul. Doar că cei din urmă ar putea face mai mult de atât. 

Există avioane care pot provoca ploaia.

Aceste aeronave trebuie să urce până la 3.000 de metri altitudine şi să împrăştie substanţe chimice care au rolul de a atrage picăturile de apă pentru a provoca precipitaţii.

Este vorba de 3 substanţe: iodură de argint, clorură de sodiu şi dioxid de carbon solid. Aceste substanţe pot atrage picăturile de apă din nori.

Această metodă a fost folosită ca experiment în Muntenia şi Moldova, iar precipitaţiile au crescut de 0,5 litri pe metrul pătrat la 10 liltri.

Aceste avioane ar putea salva de la secetă 5 milioane de hectare de teren, iar ele sunt deja folosite de zeci de ani de ţări precum Grecia, Bulgaria, Spania şi Statele Unite.

Avioanele au ataşate de aripi nişte torţe pirotehnice care, lansate în nori, pot duce la producerea de precipitaţii.

Peste 80% din ţările lumii afectate de secetă folosesc deja această tehnologie.

Primul astfel de avion va intra în proprietatea statului român cel mai probabil, în 2024.

×
Subiecte în articol: avioane ploaie
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close