Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Băncile impun condiții mai stricte pentru credite. Ce soluții au românii pentru achiziționarea unei locuințe

Băncile impun condiții mai stricte pentru credite. Ce soluții au românii pentru achiziționarea unei locuințe

În timp ce dobânzile la bănci sunt tot mai mari, românii caută soluții. Mulți dintre cei care vor să își cumpere un apartament recurg la alte modalități pentru achiziționare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Apr 2023   •   19:22

Românii care vor să își cumpere un apartament se gândesc de mai multe ori înainte să facă rate.

Cei mai mulți recurg la ratele de la dezvoltator pentru că nu se mai încadrează în condițiile băncilor. 

Pe de-o parte pentru că dobânzile au crescut galopant în ultimul an și mulți nu se mai încadrează în condițiile cerute de bănci, pe de altă parte pentru că ratele la dezvoltator vin și ele cu anumite riscuri.

Avansul cerut de dezvoltatori este de la 25% pana la 50%.

Citește și: Românii care pot accesa credite cu dobânda plătită integral de stat | Rata lunară este semnificativ mai mică

Adevăratul risc apare atunci când clientul nu își mai permite să plătească ratele.

"Se găsește o formulă de mijloc, spre exemplu, dacă acel client a rămas în casă sau a folosit casa 3-4 ani, putem face contravaloarea chiriei ori perioada cât a stat, putem să o consideram chirie și reintrăm în proprietatea locuinței", a declarat Ionuț Negoiță, dezvoltator imobiliar.

"Oamenii se îndreaptă către aceste rate la dezvoltatori pentru că dezvoltatorii nu întreabă de venituri, de caracterul lor permanent. Poate mai au venituri din străinătate, sau din diferite contracte.

Trebuie să își facă calculul foarte bine. Să poată susțină ratele, pentru că ratele sunt foarte mari fiind perioada scurtă.

Cred că cel mai important lucru este să aibă mare atenție la contract. Dezvoltatorul poate să insereze clauze. De exemplu, la o rată neplătită, să iți ia înapoi locuința", a declarat Irina Chițu, director comparator bancar.

În funcție de numărul de ani pentru care se semnează contractul, se calculează și prețul. Cu rate, prețul este de obicei mai mare, asta pentru că dezvoltatorii nu pot percepe dobândă.

Pentru un apartament de două camere, care costa aprox 80.000 euro, clientul poate plăti prin rate la dezvoltator pe 12 ani, plata lunară și avans de 30%.

Prețul lunar va diferi față de prețul care ar fi fost în cazul în care clientul ar fi plătit integral. Diferența este de aproximativ 20%.

Dezvoltatorii imobiliari apreciază că aproximativ 30% din apartamentele pe care le vând sunt cumpărate prin rate direct de la ei.

×
Subiecte în articol: credit apartament rate dezvoltator
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close