Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Bătaie pe grădințele de stat. Prea mulți copii pentru prea puține locuri

Bătaie pe grădințele de stat. Prea mulți copii pentru prea puține locuri

Este criză de locuri la grădiniţele de stat din Capitală. Etapa I nu s-a încheiat şi deja au mai ramas disponibile doar 2% dintre locurile puse la bătaie pentru următorul an şcolar.

Bătaie pe grădințele de stat. Prea mulți copii pentru prea puține locuri
de Raluca Bîrcă    |    12 Iul 2021   •   20:14

 Autorităţile din educaţie susţin că în etapa a doua, care începe în luna august, s-ar putea suplimenta locurile, dar doar dacă există suficient spaţiu şi personal didactic.

În caz contrar, părinţii care nu au reuşit să îşi înscrie copiii la grădiniţă mai pot apela doar la servicii private.

Sunt acolo zeci de imobile noi şi mii de familii tinere în Bucureşti. Pentru copiii acestora, autorităţile au pus la dispoziţie doar două gradiniţe pe o rază de aproape doi kilometri.

Locurile s-au ocupat chiar din prima zi de înscrieri

Aşa se face că locurile s-au ocupat chiar din prima zi de înscrieri, iar după aplicarea criteriilor de departajare, băieţelul acestei mame şi alţi 40 de copii au fost respinşi de la înscriere.

Iar situaţia nu este singulară. Numeroase gradiniţe din Capitală, amplasate în locuri aglomerate, nu mai au niciun loc disponibil pentru anul şcolar 2021-2022

"La această gradiniţă din Sectorul 3 al Capitalei, 110 familii au încercat să îşi înscrie copiii în grupa mica, însă unitatea de invăţănânt a avut la dispoziţie doar 40 de locuri. Chiar şi dupa suplimentarea acestora cu încă 22, aproape jumatate dintre copiii care ar fi trebuit să înceapă noul an şcolar aici, au ramas fara un loc disponibil", a relatat Raluca Bîrcă, reporter Antena 3.

Urmăriţi în materialul video discuţia telefonică dintre reporter şi reprezentantul unei grădinţe. 

În fapt, din cele aproximativ 35.000 de locuri disponibile pe tot Bucureştiul, mai sunt doar 788, în zone mai puţin locuite ori nesolicitate.

Ce pot face părinţii ai căror copii au rămas neînscrişi la grădinţele de stat

Contactaţi, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti spun că părinţii ai căror copii au rămas neînscrişi, ar trebui să îşi încerce norocul în etapa din luna august, chiar dacă la finalul primei etape rămân zero locuri libere.

Oficialii susţin că acestea se pot suplimenta dacă administraţiile locale se asigură că exista suficient spaţiu şi personal didactic.

În cazul în care nici în a doua etapă nu reuşesc să-şi înscrie copiii în grupa mică, părintii mai pot doar să apeleze la servicii private.

În schimbul acestora, ar trebui să plătească între 400 şi chiar 800 de euro. 

×
Subiecte în articol: grădinţe copii locuri News Hour with CNN
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close