Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii ar putea primi un bonus din partea statului pentru a repara electrocasnicele stricate

Românii ar putea primi un bonus din partea statului pentru a repara electrocasnicele stricate

Oficialii europeni își doresc să extindă garanția electronicelor și electrocasnicelor și să încurajeze clienții să repare aparatele stricate, pentru a reduce poluarea mediului. Și românii ar putea beneficia de un bonus pentru repararea electrocasnicelor stricate.

de Ioana Mircea    |    15 Ian 2024   •   19:08

Pentru a încuraja folosirea unor produse pentru cât mai mult timp, în Austria, peste jumătate de milion de oameni au solicitat bonusul de reparație, un ajutor ce poate ajunge până la 200 de euro în cazul aparatelor ajunse la service. Un astfel de model ar putea avea rezultate pozitive și în țara noastră.

Omenirea a generat peste 61 de milioane de tone de astfel de deșeuri electronice pe parcursul anului trecut, dintre care doar 18% au fost tratate și reciclate în mod corespunzător.

Citește și: Sumele de bani pe care majoritatea românilor le primesc drept bonusuri de Crăciun. Acestea ajung la mii de lei

Restul au fost fie aruncate la groapa de gunoi, fie pur și simplu, depozitate în gospodării. Multe dintre aceste echipamente ar fi putut fi păstrate, dacă erau reparate.

"De multe ori această activitate de reparație nu este rentabilă din punct de vedere economic, iar utilizatorul decide să renunțe la acel echipament pentru a cumpăra unul nou. Autoritățile europene și autoritățile naționale susțin activitatea de reparație, dacă aceasta este rentabilă din punct de vedere economic.

Putem să considerăm programe de susținere a acestei industrii, programe finanțate în diverse surse, chiar programe care să vină în contraparte cu programul de rabla electrocasnică susținut de administrația Fondului pentru Mediu", a declarat Cristian Pocol, preşedinte Respo DEEE.

Dacă aducem un aparat defect la reparații și nu îl aruncăm imediat ce se strică, mediul înconjurător are doar de câștigat. În plus, încurajăm micile service-uri și totodată crearea unor noi locuri de muncă

Reprezentanţii serviceurilor spun că aparatele electrocasnice care se strică cel mai des sunt maşinile de spălat, urmate, în perioda sărbătorilor, de cuptoare.

×
Subiecte în articol: bonus electrocasnice
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close