Antena 3 Emisiuni News Hour with CNN Călătoriile în pandemie. Ce se întâmplă cu copiii nevaccinați, atunci când revin din vacanță

Călătoriile în pandemie. Ce se întâmplă cu copiii nevaccinați, atunci când revin din vacanță

de Georgiana Adam    |    24 Mai 2021   •   19:09
Călătoriile în pandemie. Ce se întâmplă cu copiii nevaccinați, atunci când revin din vacanță
Sursa foto: Hepta

Copiii care se întorc din țările cu risc epidemiologic și care nu au un test negativ vor sta în carantină, chiar dacă părinții lor sunt vaccinați, potrivit reprezentanţilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Legislaţia este însă ambiguă în ceea ce priveşte copiii care au mai puţin de 3 ani şi care nu pot fi testaţi. Pentru că nu ştiu exact ce îi aşteaptă la întoarcere în ţară, dar şi pentru că testarea minorilor prespune costuri suplimentare, mulţi români preferă să îşi facă vacanţele în ţară.

Dacă o persoană vine din ţările de pe lista galbenă, scapă de carantină dacă este vaccinată sau dacă face testul PCR. Dacă vine din zona roşie, scapă doar dacă e vaccinată.

Regulile sunt clare pentru adulţi. Pentru copii, e mai complicat. Minorii sub 16 ani nu pot fi vaccinaţi, iar cei care au mai puţin 3 ani nu pot fi nici testaţi.

Pe români mai mult decât resticţiile şi carantina în sperie costurile suplimentare generate de testarea copiilor care nu pot fi vaccinaţi, spun patronii de agenţii de turism.

Reprezentanţii ANAT cer acum ca legea să se schimbe, în aşa fel încât copiii sub 12 ani, cu părinţi vaccinaţi, care se întorc din străinătate, să fie excluşi de la măsura carantinării.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

x close