Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Porcul românesc, mai scump cu câteva sute de lei. Românii caută soluţii ieftine pentru masa de Crăciun

Porcul românesc, mai scump cu câteva sute de lei. Românii caută soluţii ieftine pentru masa de Crăciun

Din cauza scumpirilor, cumpărăm la jumătate. Poate la anul, ajungem la un sfert. Românii nu mai cumpără porcul întreg anul acesta, ci doar câte jumătate. Preţurile au crescut în unele regiuni cu 25% - adică 3 lei pe kilogram. 

Porcul românesc, mai scump cu câteva sute de lei. Românii caută soluţii ieftine pentru masa de Crăciun
Sursa foto: Pixabay.com
de Silvia Preda    |    07 Dec 2021   •   19:05

Un porc de 130 de kilograme costa anul trecut în jur de 1600 de lei. Anul acesta, ajunge la 2000 de lei. La acest preţ, se adaugă încă 150-200 de lei sacrificarea. Sunt 400 de lei în plus, bani pe care mulţi români nu şi-i mai permit.

Preţurile au crescut şi din cauza pestei porcine africane

Sunt însă şi judeţe unde costurile au rămas aceleaşi ca anul trecut. De exemplu, în judeţul Arad şi în Suceava, porcul costa în jur de 12 lei pe kilogram în viu.

Calitatea cărnii româneşti este în primul rând cea care îi îndeamnă pe români să cumpere de la producătorii autohtoni. În România efectivul de porcine a fost în 2020 de 3,7 milioane de capete.

Anul trecut România a importat carne de porc de peste 590 de milioane de euro. Iarna aceasta 80% din carnea de porc de pe masa de Crăciun va proveni din import, estimează asociaţiile de profil.

Preţul cărnii de porc în viu

Suceava 12-13 lei/kg

Arad 12 lei/kg

Buzău 11 lei/kg

Sursă: anuţuri online

 

×
Subiecte în articol: porc carne scumpiri
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close