Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cât a ajuns să coste un coş de cumpărături cu produse de bază | Ce spun românii

Cât a ajuns să coste un coş de cumpărături cu produse de bază | Ce spun românii

Produsele de bază se scumpesc de la o lună la alta. Iată cât a ajuns să coste un coș de cumpărături cu produse de bază. Cum fac faţă românii traiului de zi cu zi şi ce spun experții despre evoluția preţurilor în perioada Sărbătorilor de Paşte.

Cât a ajuns să coste un coş de cumpărături cu produse de bază | Ce spun românii
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    20 Mar 2023   •   19:48

Reporterii Antena 3 CNN monitorizează în fiecare lună prețul la 10 produse de bază. Dacă luna trecută s-a văzut o stabilizare a prețurilor, în martie acestea au crescut din nou.

În luna februarie un coș cu produsele de bază ajungea la 166,50 lei. În martie, însă, pentru același produse dăm cu 6 lei mai mult, adică 172,50 lei. Unul din produsele care s-a scumpit cel mai mult este ceapa.

În prezent, pentru un kilogram dăm aproximativ 6,50 lei, comparativ cu 4 lei luna trecută.

"Cartofii, de exemplu, erau 2 - 2,50 lei, acum 4 lei", spune un bărbat.

În același timp și costurile de producție cresc din ce în ce mai mult, spun fermierii.

"Au mai crescut, dar şi de la costul de energie că le udăm și noi. Transportul îl plătim să venim la București, mai luăm și oameni cu ziua, le dăm să mănânce, le plătim. E 100 de lei un om, de exemplu", spune o femeie.

În aceste condiții, românii sunt nevoiți să mai reducă din nevoile de bază. Mulți dintre ei însă nu mai au la ce să renunțe.

"Mai cumpătat, mai limitat. Altădată poate mai aruncam, dar acuma mai greu, foarte greu", spune un pensionar.

"Am mai redus, pentru că mai sunt și probleme de sănătate, trebuie să iei niște medicamente", mai spune un bărbat.

Analiștii economici estimează că prețurile vor crește și mai mult luna viitoare, când românii se vor pregăti de Paște.

"Prețurile legumelor, ale fructelor au crescut spectaculos, iar tendința se va menține. Să ne așteptăm ca de Paște toate produsele tradiționale  pentru masa de sărbători să fie mai scumpe, de la carne, la brânză, ouă și pască, pentru toate vom plăti mai mult, mai ales că am devenit dependenți de importuri", spune Adrian Negrescu, analist financiar.

Conform ultimelor date INS, de la o lună la alta, legumele s-au scumpit cu 6% fructele cu aproximativ 3% carnea cu 1%, iar lactatele cu 2%.

×
Subiecte în articol: coş de cumpărături
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close