Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cât de pregătită e România pentru refugiaţi. Avem doar 1.100 de locuri

Cât de pregătită e România pentru refugiaţi. Avem doar 1.100 de locuri

Cât de pregătită e România pentru acest val de migranţi? Ţara noastră a atins în 2020 recordul privind solicitările de azil. 6158 de oameni au cerut protecţie statului român anul trecut, iar 667 din cereri au fost acceptate. Anul acesta, in primele 6 luni am atins deja peste 5100 de cereri, din care 338 au fost aprobate. Chiar şi aşa, Inspectoratul General pentru Imigrări are doar şase centre regionale pentru cazarea solicitanţilor de azil cu 1.100 de locuri în total.

Cât de pregătită e România pentru refugiaţi. Avem doar 1.100 de locuri
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Aug 2021   •   18:43

În acest moment, capacitatea de ocupare a acestora e de 73%. Ajutorul de la stat pentru cei care cer azil în România este de doar 10 lei pe zi pentru mâncare şi 6 lei pentru alte cheltuieli.

În primele patru luni peste 6 mii de cetăţeni străni au încercat să treacă granţa cu ajutorul unor călăuze de naţionalitate română sau alta.

340 de dosare penale au fost deschise pe numele acestora.

În campania "Refugiat în România", v-am arătat condiţiile în care ţara noastră îi primeşte pe cei care fug din calea persecuției, foametei și a războiului. 

Așa arată Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil Timişoara.  Un centru relativ nou, cu 200 de locuri, inaugurat anul trecut cu mare fast de fostul ministru de interne, Marcel Vela.

Mulţi, ca să primeasca azil declară că sunt din altă ţară faţă de cea din care vin cu adevărat.

Și cea mai mare presiune e pe Vest. Pe Timișoara. Chiar dacă în 2015 se discuta și se făceau planuri pe hârtie pentru o tabără pentru refugiați în județul Timiș, la 6 ani distanță vedem că nu s-a construit nimic.

Acum, capacitatea celor 6 centre este de 1.100 de locuri. Iar cererile de protecție îndreptate către statul român în primele 6 luni ale acestui an sunt de 5 ori mai multe.

×
Subiecte în articol: refugiati News Hour with CNN azil România
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close