Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Măsura pe care nici Ceaușescu n-a îndrăznit s-o adopte în anii '80, propusă în Elveția pentru economisirea de energie

Măsura pe care nici Ceaușescu n-a îndrăznit s-o adopte în anii '80, propusă în Elveția pentru economisirea de energie

Simonetta Sommaruga, ministrul Mediului și Energiei din Elveția, a venit cu o idee inedită, menită să ducă la economii de energie în contextul exploziei prețurilor.

Măsura pe care nici Ceaușescu n-a îndrăznit s-o adopte în anii '80, propusă în Elveția pentru economisirea de energie
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Sep 2022   •   18:45

Într-un interviu pentru presa din țara sa, Sommaruga (foto) a sugerat populației ca, pe lângă încălzirea mai modestă a locuinței și scăderea temperaturii de răcire a frigiderelor, să încerce și dușul în doi.

Românii din generațiile mai vârstnice își amintesc, cu siguranță, de restricțiile impuse de regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu în anii '80 la alimentarea cu energie electrică, apă caldă și căldură.

Totuși, guvernul comunist fie n-a avut îndrăzneala să sugereze dușurile în doi pentru economisirea de energie, fie n-a avut inspirația ministrului elvețian.

Simonetta Sommaruga a subliniat că propunerea sa este absolut serioasă dar s-a declarat conștientă de faptul că ideea s-ar putea să nu fie bine primită de toată lumea.

"Știu că dușul în doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă", a recunoscut ea.

Nu este clar dacă ministrul Sommaruga, care are vârsta de 62 de ani, a aderat la dușul în doi pentru economie.

Ea a menționat însă că a devenit "mai consecventă" atunci când stinge lumina.

Presa elvețiană scrie că guvernul federal vrea să adopte măsuri dure împotriva celor care vor încălca legea privind consumul de gaze pe timpul iernii.

Aceasta stabilește că locuințele încălzite cu gaz trebuie să mențină o temperatură interioară de maximum 19 grade Celsius în timp ce apa caldă nu poate depăși temperatura de 60 de grade, iar convectoarele sau corturile cu aer cald sunt interzise.

 

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close