Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Centrul Larex, unul dintre cele mai prestigioase laboratoare ale României a ajuns o ruină

Centrul Larex, unul dintre cele mai prestigioase laboratoare ale României a ajuns o ruină

Vă prezentam astăzi în exclusivitate situaţia în care a ajuns Centrul Larex, unul dintre cele mai prestigioase laboratoare de stat pentru controlul şi supravegherea pieţei. Acolo timpul s-a oprit undeva în anii 60. De acolo aşteptăm, noi, românii siguranţă. Guvernanţii nici măcar nu ştiu că există. Urmăriţi un reportaj realizat de Sabrina Preda, Sergiu Cora, Mihai Dină şi Florin Sarcea.

Centrul Larex, unul dintre cele mai prestigioase laboratoare ale României a ajuns o ruină
Sursa foto: Antena 3
de Sabrina Preda    |    Sergiu Cora    |    17 Noi 2021   •   18:25

Suntem înşelaţi aproape zilnic cu produse falsificate sau de proastă calitate. Pierdem bani, de multe ori, dar nu puţine sunt situaţiile în care ne pierdem sănătatea.

De la ce mâncăm sau bem, până la ce haine îmbrăcăm, jucăriile copiilor noştri sau chiar benzina pe care o băgăm în rezervor, toate ar trebui verificate de stat. Dar statul, mai ales în materie de produse nealimentare, a pierdut orice control. Atât s-a putut sau aşa s-a dorit.

Mâncare stricată, ingrediente expirate, mizerie greu de imaginat. Asta descoperă comisarii de la Protecţia Consumatorilor aproape în fiecare zi în timpul controalelor prin magazine.

Asta este de fapt imaginea unei Românii în care siguranţa noastră n-a fost niciodată pe nici o listă de priorităţi. De la ce mâncăm sau bem până la hainele cu care ne îmbrăcăm, jucăriile copiilor noştri sau chiar benzina pe care o băgăm în rezervor toate ar trebui să treacă prin filtrul de control al statului.

Pe vremuri aveam cea mai performantă reţea de laboratoare de control şi supraveghere a pieţei din Europa. Acum suntem o ruină.

"La noi se merge pe încredere"

Deschidem uşa Centrului Naţional Larex, unul dintre cele mai vechi şi prestigioase laboratoare ale statului român. Teoretic, aici ar trebui să se testeze, controleze şi să se supravegheze mai tot ce se găseşte pe piaţa din România. Practic.

"Oamenii nu ştiu ce pun pe ei, oamenii cumpără jucării şi te duci cu copilul şi ajungi la Urgenţe, fie că a ingerat nu ştiu ce bucăţică, fie că jucăria respectivă conţine dietil-ftalaţi sau tot felul de compuşi toxici. Statul român ar trebui să fie interesat să deţină controlul pe piaţă, că produsele respective sunt sigure. N-am văzut interesul acesta", a declarat Anca Alecu, şef laborator instrumental Larex.

Şi astfel statul a pierdut orice control, mai ales la mărfurile nealimentare. Putem fi oricând înşelaţi sau mai rău să ajungem în spital fără să ştim nimic despre ce cumpărăm. La noi se merge pe încredere.

Tot de Centrul Naţional Larex ţine şi singurul laborator de stat pentru controlul băuturilor alcoolice. Un laborator a cărui importanţă ar trebui să fie maximă în condiţiile în care estimările arată că pe piaţa de la noi în jur de 50% din alcool este contrafăcut şi, mai mult, suntem pe primul loc în Europa la consumul de băuturi nefiscalizate şi falsificate.

Bolile asociate consumului de alcool ocupă cel mai mare procent printre afecţiunile tratate în spitalele de la noi.

×
Subiecte în articol: Larex News Hour with CNN
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close