Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Chirii tot mai scumpe în marile oraşe universitare. Câţi bani în plus vor da studenţii anul acesta

Chirii tot mai scumpe în marile oraşe universitare. Câţi bani în plus vor da studenţii anul acesta

Anul universitar se apropie, iar studenţii sunt nevoiţi să îşi caute cazare în marile oraşe universitare. Însă în cazul celor mai multe facultăți, camerele disponibile sunt mai puține decât cererile, astfel că tinerii care nu primesc aprobare, se mută cu chirie. Din cauza scumpirilor din ultima vreme, studenţii vor plăti mai mult pentru închirierea unei garsoniere.

Chirii tot mai scumpe în marile oraşe universitare. Câţi bani în plus vor da studenţii anul acesta
de Georgiana Adam    |    23 Aug 2022   •   20:11

Majoritatea facultăţilor îşi vor desfăşura cursurile fizic. Asta înseamnă că studenţii vor fi nevoiţi să se mute în oraşele universitare. Însă, din cauza valului de scumpiri, preţurile pentru o cameră de cămin sau pentru un apartament vor fi şi ele, evident, mai mari. Cum este şi în cazul Capitalei.

Cât costă închirierea unei garsoniere în Bucureşti

"Anul acesta, cel puţin în ultimele 30 de zile s-a majorat preţul chiriilor cu aproximativ 10-13 procente, în funcție de zone. Garsoniere de la 250 de euro până la 550 de euro. Profilul standard al chiriaşului student, de obicei sunt chiar doi sau chiar trei care locuiesc într-o proprietate", spune Sorin Oprea, agent imobiliar.

Cât costă închirierea unei garsoniere la Timişoara

Mergem mai departe, la Timişoara. Aici, salvarea multora dintre studenţi rămân căminele studenţeşti, însă nu sunt niciodată suficiente locuri.

"Odată cu reînceperea activității didactice din universitate în septembrie, o să analizăm foarte în detaliu această situație, pentru că ne confruntăm cu creșteri ale tarifelor pe absolut toate planurile. Între 150 de lei şi 250 de lei, în funcţie de care este gradul de confort al căminelor", spune Vlad Petcu, director administrativ adjunct.

"Preţurile au crescut foarte mult în ultimul timp şi văd că continuă să crească. Consider că deja e foarte mult şi având în vedere că suntem studenţi, nu avem bani. Dacă vrem să ne axăm pe facultate, nici nu putem lucra şi bursele nu ar acoperi nevoile noastre. Dacă vor să le mai crească, o să fie imposibil să mai stăm şi la cămine, imposibil să facem naveta", spune o studentă.

Cât costă închirierea unei garsoniere în Cluj-Napoca

Nici în Cluj situaţia nu este una mai bună. Şi aici, preţurile sunt în creştere.

"Pentru garsoniere, preţurile pornesc de la 250 până la 300 de euro, plus minus în funcție de zonă. La apartamente de două camere, cele de cartier, de la 350 până la 450 de euro, iar în zona centrală pot ajunge chiar până la 500-600 de euro", spune Carmen Miron, director vânzări agenţie imobiliară.

Evident, preţul imobilelor variază şi în funcţie de zona în care se află apartamentul şi de facilităţile pe care le oferă.

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close