Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Noi vedem un comandament multinațional de trei stele pe teritoriul României" | Ambasadorul Andrei Muraru explică legea securității la Marea Neagră, adoptată în Congresul american

"Noi vedem un comandament multinațional de trei stele pe teritoriul României" | Ambasadorul Andrei Muraru explică legea securității la Marea Neagră, adoptată în Congresul american

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat proiectul de lege privind securitatea la Marea Neagră.

"Noi vedem un comandament multinațional de trei stele pe teritoriul României" | Ambasadorul Andrei Muraru explică legea securității la Marea Neagră, adoptată în Congresul american
de Ana Maria Roman    |    28 Iul 2023   •   21:38

În legea privind autorizarea bugetului Apărării al SUA a fost trecut și acest proiect, care vizează inclusiv România.

Textul adoptat propune elaborarea unui plan de intensificare a coordonării între agențiile de securitate, pentru protejarea Mării Negre în contextul invaziei din Ucraina. 

De asemenea, este prevăzută o strategie pentru întărirea prezenței NATO în statele din jurul acestei mări, precum şi suplimentarea asistenței militare pentru Ucraina, România, Bulgaria şi Georgia.

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a acordat, în acest context, un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

Citește și: Andrei Muraru, întâlnire cu șeful NASA şi șeful băncii de export a SUA: "Primii 26 de ani de ai Parteneriatului Strategic au adus reușite majore"

Ana Maria Roman: "Domnule ambasador, știu că acest proiect a fost depus în Senatul american în urma colaborării dvs. cu cei doi senatori care au inițiat această acest demers. Puteți să ne explicați ce înseamnă acest lucru pentru România?

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: "Da, este adevărat. Am lucrat strâns cu membrii Congresului Statelor Unite, pentru că un proiect similar a fost introdus și în Camera Reprezentanților, în vederea realizării obiectivului nostru, acela de a vedea acest proiect formalizat într-o lege. Faptul că el a fost preluat în legea bugetului Ministerului Federal al Apărării Statelor Unite (bugetul Pentagonului) arată, de fapt, intenția foarte clară a inițiatorilor, de a aloca pe termen lung resurse pentru implementarea acestui plan. Ce spune legea, în definitiv, este un angajament ferm al Statelor Unite în regiune. Această lege pe care ați evocat-o enumeră câteva direcții foarte clare de acțiune.

În primul rând, invazia brutală, neprovocată și ilegală a Federației Ruse în Ucraina. Această lege debutează cu condamnare a acestei invazii, întărește angajamentul Statelor Unite în regiune pe mai multe dimensiuni. Cu alte cuvinte, solicită Guvernului Statelor Unite diferite abordări în privința securității.

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA:  "Noi vedem acest comandament multinațional pe teritoriul românesc"

Așa cum ați amintit, asistența de securitate este menționată în mai multe locuri în mod explicit în această lege. Sunt menționate prezența economică și câteva lucruri concrete la care ar fi bine să ne uităm. Se vorbește acolo despre un comandament multinațional de trei stele, care să înglobeze efortul de pregătire militară și reziliență.

Ne gândim, evident, la antrenamente, la schimburi de experiență la nivel militar, dar acest comandament are un rol fundamental de coordonare și în mod evident că noi vedem acest comandament pe teritoriul românesc.

Apoi, se vorbește despre un plan de combatere a Rusiei în privința dezinformării și propagandei. Pentru a implementa acest plan, se vorbește despre o coordonare cu un centru creat în cadrul Departamentului de Stat american tot printr-o decizie a Congresului, pentru contracararea acestei dezinformări. Iarăși, credem că România ar fi țara în care acest centru ar putea să existe și ar fi de dorit să existe.

Se vorbește despre un plan pentru o promovare a navigației, pentru a permite o mai mare securitate și acces economic la Marea Neagră.

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA:  "Ce s-a întâmplat în ultimele zile în Ucraina subliniază rolul ce poate fi jucat de România"

Evident, tot ce s-a întâmplat în ultimele zile - atacarea porturilor ucrainiene la Dunăre și la Marea Neagră de către Federația Rusă și utilizare intensivă a rutei de transport a grânelor, în primul rând ucrainene, de către România, aceasta fiind cea mai sigură, cea mai ieftină și cea mai scurtă rută pentru transportatorii ucraineni -  arată, din nou, că rolul României se poate identifica în mod clar.

Apoi, se vorbește despre o strategie a dialogului între experții din Statele Unite și statele riverane mare Mării Negre pe dimensiunea economică, în ceea ce privește investițiile directe, în ceea ce privește atenuarea constrângerii economice a Chinei."

Ana Maria Roman: "Domnule ambasador, când vom putea vedea acest centru de care ne-ați vorbit, acel comandament înființat în România? Înțeleg că mai există încă un pas înainte ca acest plan să fie aprobat în totalitate."

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: "Mai există un pas, dar eu sunt foarte optimist, pentru că acest proiect de lege are un sprijin bipartizan, adică ambele partide, și Partidul Democrat, și Partidul Republican, prin reprezentanții lor, susțin puternic acest proiect de lege.

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA:  "Cu cât România este mai angajată, mai serioasă, cu atât cresc șansele materializării proiectelor americane pe teritoriul său"

El are și un sprijin bicameral, adică un proiect similar a fost introdus în Camera Reprezentanților chiar de către președintele grupului de prietenie, congresmanul Mike Turner, care este și președintele Comisiei de control a Agențiilor de Securitate din Statelor Unite.

Legea spune foarte clar că nu mai târziu de 360 de zile, adică un an de la data intrării în vigoare acestei legi, Guvernul, Statele Unite trebuie să identifice resursele necesare, programele, politicile și bugetele pentru implementarea pentru implementarea sa pentru anii fiscali 2024, 2025, 2026.

Deci, ne așteptăm ca deciziile să urmeze în anii următori. Cu cât va fi România mai angajată, mai serioasă, mai implicată, cu atât sunt mai multe șanse ca toate aceste inițiative să se concretizeze pe pământ românesc."

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close