Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Comisia Europeană se pregătește să renunțe la plafonarea gazului din Rusia

Comisia Europeană se pregătește să renunțe la plafonarea gazului din Rusia

Plafonarea prețului de achiziție a gazului rusesc, așa cum a propus Comisia Europeană, ar putea să nu devină realitate.

Comisia Europeană se pregătește să renunțe la plafonarea gazului din Rusia
Sursa foto: Hepta | Alexey Vitvitsky
de Gabriel Dano    |    13 Sep 2022   •   18:09

Un draft al Comisiei Europene, citat de The Guardian, arată că executivul UE renunţă la impunerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc. Impozitarea profitului excedentar al companiilor energetice, însă ar rămâne în continuare în discuție.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va face public planul UE de a contracara creșterea prețurilor la energie electrică cel mai probabil miercuri, atunci când își va ține discursul anual privind starea Uniunii.

Potrivit draftului, Comisia Europeană are îndoieli că va obține acordul statelor membre pentru a impune un plafon la gazul rusesc pentru ca Rusia să câștige mai puțin din vânzarea de energie.

Aproximativ 12 țări, inclusiv Franța și Polonia, susțin un plafon de preț pentru toate gazele importate, în schimb Țările de Jos și Danemarca nu sunt de acord cu plafonarea.

"Rămâne de văzut mesajul important pe care îl așteptăm mâine din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că ne așteptăm la economie în ceea ce privește gazul, dar și energia.

În perioada următoare, însă, este o discuție legată de această temă, dacă aceste reduceri majore să fie doar pentru consumatorii casnici sau și pentru consumatorii industriali, dacă să se impună un procent anume pentru reducerea energiei și a gazului.

Comisia și Parlamentul European iau în calcul undeva pe o perioadă de 10 ani o reducere cu 40 % pentru consumul de energie. Asta și-ar dori cei din Parlamentul European și din Comisia Europeană pentru următorii 10 ani, însă vom vedea care va fi mesajul președintelui Comisiei Europene la acest capitol.

Dacă în urmă cu câteva zile se discuta despre plafonarea prețului la gazul rusesc pentru perioada următoare, în acest moment o astfel de variantă a ieșit din discuție și se discută doar despre supraimpozitarea companiilor care produc energie", a transmis corespondentul Antena 3 Xenia Croitoru.

 

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana plafonare gaze
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close