Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Condiţii speciale de detenţie pentru Cătălin Cherecheş, după ce va fi extrădat în România

Condiţii speciale de detenţie pentru Cătălin Cherecheş, după ce va fi extrădat în România

Condiţii superioare de detenţie pentru primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Cererea de extrădare a statului român trimisă instanței din Germania promite camere de detenţie speciale pentru edil, dacă acesta va fi predat autorităţilor din România. Este descris şi traseul penitenciarelor unde va fi deţinut.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Ian 2024   •   19:09

"Procedura referitoare la executarea Mandatului European de Arestare este în curs. Iar instanța in Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea fugarului Cherecheș. Atât Ministerul Justiției, cât și Tribunalul Cluj au transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel München toate informațiile solicitate, printre care și detaliile referitoare la condițiile de detenție din penitenciarele din România. 

Informațiile transmise privesc atât condițiile de care vor beneficia în primele 21 de zile de la carantină, după aducerea lor în țară, cât și cele din perioada de detenție propriu-zisă.

Sunt bucuroasă că avocații fugarilor sunt atât de preocupați de condițiile din penitenciarele Românie", a declarat Ministrul Justiției despre Cătălin Cherecheș. 

Ce spune avocatul lui Cătălin Cherecheș 

"Nu aș vrea să comentez punctul de vedere al doamnei ministru. Cred că este o profesionistă și apără interesele statului român. De asemenea, cred că doamne ministru face distincție între client și avocat și în niciun caz acel mesaj poate fi interpretat ca un conflict ca mine ca avocat. 

În documentul oficial transmis autorităților germane se arată că statul român poate să ofere garanțiile unei detenții decente și la standarde europene pentru Cătălin Cherecheș. 

Citește și: Cătălin Cherecheș vrea să dea statul român în judecată la CEDO, după ce a fugit din România cu buletinul vărului său

Dacă autoritățile germane ar aproba cererea de extrădare, este stabilit parcursul pe care Cherecheș l-ar avea pe teritoriul României. O primă detenție în penitenciarul Rahova pentru o carantină de 21 de zile după care va fi transferat pe penitenciarul Aiud, unde va fi cazat individual într-o cameră cu suprafața de 70 mp, inclusiv patul și membru aferent, fără grupul sanitar.

Ulterior va fi transferat în cadrul penitenciarului Baia Mare unde va fi cazat la comun cu încă două persoane. Se are în vedere statutul de persoană care necesită protecție, fapt ce va include cazare individuală sau la comun cu alți deținuți compatibili pe criterii de educație, profesie. 

Pentru orice persoană care se cere extrădare se prezintă și condițiile de detenție, este o procedură normală", a declarat Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheș.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close