Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Experiment Antena 3: Coşul de cumpărături, mai scump în fiecare lună

Experiment Antena 3: Coşul de cumpărături, mai scump în fiecare lună

Coşul de cumpărături este mai scump de la o lună la alta sau poate chiar de la o săptămâna la alta. Antena 3 a făcut şi luna aceasta experimentul prin care arătăm cu cât se scumpeşte în mod real viaţa românilor, dincolo de statisticile oficiale.

Experiment Antena 3: Coşul de cumpărături, mai scump în fiecare lună
Sursa foto: Pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Aug 2022   •   18:38

Spre exemplu, doar pentru un litru de ulei un român scoate din buzunar cu peste 2 lei mai mult decât acum trei luni.

Coşul de cumpărături este compus din 16 produse, precum pâine, lapte sau ciocănele de pui. Calculul comparativ arată că în luna august pentru aceleaşi produse românii plătesc cu aproape 7% mai mult.

În prezent plătim 159 de lei, deci mai mult cu 10 lei faţă de luna mai. Printre produsele care s-au scumpit cel mai mult se află uleiul care în prezent ne costă 14 lei şi s-a scumpit cu 2 lei şi 20 de bani, o bucată de unt care s-a scumpit cu 1 leu şi 80 de bani şi ne costă 11 lei şi 90 de bani, iar pentru o bucată de telemea plătim cu 3 lei mai mult, ajungând la 14,90.

Antena 3 monitorizează în fiecare lună evoluţia preţurilor de la raft pentru alimentele de bază

Iar scumpirile nu se opresc aici. Experţii susţin că preţurile alimentelor vor continua să crească pentru încă o perioadă, iar principalul motiv este războiul din Ucraina. 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ultimele luni cel mai mult s-au scumpit uleiul, cu 52 de procente, şi cartofii, cu 42%. Românii recunosc că au început să caute metode pentru a reduce cheltuielie.

Oficial, preţurile în România au crescut în luna iulie cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rata inflaţiei ia în calcul, pe lânga preţurile alimentelor, şi facturile de utilităţi.

Cu cât s-a scumpit coşul minim de consum

mai 2022: 148,99 lei

august 2022: 158,37 lei

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close