Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Coşul cumpărăturilor, mai scump de la o lună la alta cu 20 de lei | Românii, îngrijoraţi de creşterea preţurilor la alimente

Coşul cumpărăturilor, mai scump de la o lună la alta cu 20 de lei | Românii, îngrijoraţi de creşterea preţurilor la alimente

Coşul minim de cumpărături s-a scumpit într-o singură lună cu peste 20 de lei. Cele mai mari scumpiri sunt însă la zahăr unde preţul s-a dublat sau ciocănele de pui unde avem o creştere de aproape 7 lei per kilogram.

Coşul cumpărăturilor, mai scump de la o lună la alta cu 20 de lei | Românii, îngrijoraţi de creşterea preţurilor la alimente
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ioana Cîşlaru    |    03 Oct 2022   •   19:32

Alimentele de bază precum uleiul, zahărul, făina, ouăle şi laptele se scumpesc de la o lună la alta.

Pentru un coş de cumpărături compus din 16 alimente de bază plătim în prezent 168 de lei, cu 21 de lei mai mult decât luna trecută.

Dacă ar fi să ne uităm la principalele produsele care s-au scumpit cel mai mult, atunci ciocănelele de pui s-au scumpit cu 6 lei şi 75 de bani faţă de luna anterioară dar şi zahărul care a ajuns la 6 lei şi 3 bani de la 2 lei şi 99 de bani luna trecută.

Românii spun că pentru a face faţă preţurilor singura variantă rămasă este să cumpere în cantităţi mai mici.

"Foarte greu fac faţă scumpirilor. De la lună la lună trebuie să mă împrumut", spune o femeie.

Specialiştii susţin că în prezent se văd doar efectele inflaţiei ridicate din ultima perioadă iar scumpirile vor continua până când producţia va acoperi necesarul de cerere.

"Ceea ce trăim astăzi este efectul unei spirale inflaţioniste care va mai continua. Pe de-o parte semnalele din piaţă şi factorii determninanţi pentru inflaţia pe care o trăim astăzi sunt în continuare prezenţi şi vorbim aici de preţurile la energie, de probleme pe partea de producţie şi de o cerere care, chiar dacă se anunţă o perioadă de criză sau cel puţin de recesiune, o cerere care încă este destul de consolidată", a explicat Adrian Măniuţiu, analist economic.

Sunt însă şi produse care s-au ieftinit, de exemplu uleiul este mai ieftin în prezent cu 99 de bani iar pentru un kilogram de varză plătim 1 leu şi 79 de bani, deci cu 1 leu şi 20 de bani mai puţin decât în septembrie.
 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close