Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România la un pas de o nouă criză. Producătorii de medicamente: "Ne cerem scuze pacienţilor, dar aşa nu mai putem continua"

România la un pas de o nouă criză. Producătorii de medicamente: "Ne cerem scuze pacienţilor, dar aşa nu mai putem continua"

Avertisment dur din partea producătorilor de medicamente din ţara noastră. Tarifele astronomice la energie ar putea duce la o criză majoră a medicamentelor. Producția celor 19 fabrici de pe teritoriul României este pusă în pericol şi deja sute de medicamente sunt vândute sub preţul de producţie.

România la un pas de o nouă criză. Producătorii de medicamente: "Ne cerem scuze pacienţilor, dar aşa nu mai putem continua"
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Claudia Popovici    |    23 Dec 2021   •   19:09

Astfel, spun producătorii de medicamente, multe tratamente necesare pentru români care  acum generează pierderi nu vor mai fi fabricate. Dragoş Damian, directorul Terapia Cluj, a explicat ce impact ar avea o asemenea criză asupra pacienților.

„Ne cerem scuze pacienților, medicilor şi farmaciștilor, însă situaţia nu mai poate continua în acest fel. Există de luni de zile, dacă nu de ani de zile discuții despre preţurile medicamentelor.

Chiar acum avem încă o surpriză. Am început anul cu costuri la electricitate cu 300 de lei pe MWh, pentru că suntem producători industriali, şi terminăm anul cu spectru la 2.500 de lei pe MWh, deci o creştere de cel puţin 6 ori dacă nu de 8 ori, în condițiile în care preţurile la medicamente sunt controlate şi plafonate de ministerul Sănătăţii.

România  produce peste 4.000 de medicamente pentru pacienți cu venituri mici 

Deci noi nu putem absorbi în a costul medicamentelor costul acestor utilități astronomice. Nu cred că mai există costuri care au crescut de 8 ori. În același timp nici nu dorim să creștem preţul la medicamente pentru că ceea ce se fabrică în România este destinat pacienților cu posibilități financiare reduse.

Vorbim de medicamente care cost 5, 10, 15 lei tratamentul pe o lună. Astfel că, fiecare din cei 20-25 de producători de medicamente din România îşi face un calcul, se uită că are o rentabilitate de -20% pentru anumite medicamente şi va decide respectând măsurile în vigoare să renunțe la anumite medicamente din portofoliu.

Pacienţii, victimele unei crize a medicamentelor

România fabrică în jur de 4.000 de medicamente cam pentru toate bolile. Fiecare producător îşi va face calculul, dar cele mai expuse sunt medicamentele pentru boli cardiovasculare, pentru boli ale sistemului gastro alimentar, boli reumatologice şi aşa mai departe.

Ce trebuie subliniat. Dacă aceste medicamente vor dispărea din uz vor exista două soluţii. Ori să fie aduse din import, aceleași medicamente dar mai scumpe, pentru că acolo există subsidii pentru electricitate sau ca medicii neavând încotro să utilizeze medicamente similare care sunt în schimb mai scumpe.

Astfel, sistemul sanitar nu câştigă, producătorii de medicamente nu câştigă şi evident în ultimă instanţă pacienţii care nu-şi mai găsesc medicația necesară", a spus Dragoş Damian, directorul Terapia Cluj, la News Hour with CNN de la Antena 3. 

Citiţi şi : Top 5 crize care vor lovi crunt România în 2022

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close