Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Prețurile vor continua să crească în următoarele trei luni | Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultima perioadă

Prețurile vor continua să crească în următoarele trei luni | Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultima perioadă

Creşterea preţurilor va continua şi în următoarele trei luni. Este inevitabil, spun specialiştii, în condiţiile în care se apropie sărbătorile pascale, atunci când toţi comercianţii majorează tarifele din cauza cererii mari.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2024   •   19:01

În primăvara acestui an, economiștii Băncii Naționale estimează că ar trebui să asistăm la un trend descendent al ratei inflației.

Dacă se va întâmpla acest lucru, acela va fi și momentul în care vor hotărî dacă să scadă dobânda cheie, ceea ce ar reprezenta o veste bună pentru românii care au credite în lei calculate în funcție de ROBOR ori IRCC.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, estimează că, până la acel moment, va trebui să mai treacă cel puțin două luni, în care să se asigure Banca Națională că inflația nu va crește sau că va intra pe un trend descendent.

În luna ianuarie 2024, inflația a ajuns la 7,4%, iar principalul motiv reprezintă măsurile fiscal bugetare adoptate de către Guvern.

De altfel, aceste noi taxe sau taxe mărite sunt în continuare un risc asupra inflațiie, alături de un alt risc important, mai exact măsura plafonării adaosului comercial pentru anumite produse.

Spre deosebire de anul trecut, serviciile de apă, canal și salubritate s-au scumpit cu peste 17%, iar transportul aerian a costat cu peste 16,5% mai mult.

Dintre alimente, în luna ianuarie cel mai mult s-au scumpit peștele proaspăt, cu peste 14%, conservele de fructe, cu peste 13% și conservele din pește și carnea de vită și de porc, care au costat cu peste 11% mai mult.

×
Subiecte în articol: creşterea preturilor rata inflatiei
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close