Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN E criză majoră de medici cu specializări pediatrice. Posturile sunt blocate!

E criză majoră de medici cu specializări pediatrice. Posturile sunt blocate!

Criza medicilor pediatrici se simte tot mai acut în spitalele din România. Sunt oraşe în care unele secţii s-au închis de tot pentru că nu mai are cine să primească pacienţii, iar altele funcţionează la nivel de avarie.

E criză majoră de medici cu specializări pediatrice. Posturile sunt blocate!
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iul 2023   •   18:40

Paradoxal, de pe băncile şcolii ies noile generaţii de medici oncologi, pneumologi, nefrologi pen­tru copii, însă nu au unde să se angajeze pentru că posturile sunt blocate.

Oncologia Pediatrică numără doar opt medici în Bucureşti, Cluj, Mureş, Teleorman, Timiş și tot atâția medici în Pneumologie Pediatrică. Cea mai gravă situaţie se regăsește în Nefrologie Pediatrică unde în întreaga ţară se regăsesc doar şase medici specialişti. În unele spitale, medicii au acceptat să lucreze voluntar.

De ce avem foarte puţini medici pe specializări pediatrice 

În 2016, ministrul Sănătăţii de la acea vre­me, Vlad Voiculescu, aproba noi specialități în spitalele din România. Între timp însă medicii care termină facultatea nu au unde să se angajeze, nefiind posturi scoase la concurs de către spitale.

În total sunt 11 ramuri medicale care au sub 100 de specialişti în toată ţara, iar pe specializările pediatrice situaţia este critică.

Avem aproape 3,2 milioane de copii în România cu vârste de la 0 la 14 ani. Pe specializările oncologie, pneumologie şi nefrologie pediatrică avem în toată ţara 22 de medici, conform datelor Colegiului Medicilor. 

Dacă până acum câţiva ani vorbeam de un exod masiv al medicilor în străinătate, acum, mai avem şi alte motive pentru această penurie de specialişti. 

Citeşte şi: "Va ajunge să moară până la urmă". Un bărbat își așteaptă sfârșitul într-un spital din Gorj: Niciun medic nu vrea să-l opereze

×
Subiecte în articol: medici spitale doctori pediatrici
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close