Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cele mai frumoase datini şi obiceiuri în Moldova, în aşteptarea anului nou

Cele mai frumoase datini şi obiceiuri în Moldova, în aşteptarea anului nou

În Moldova, în aşteptarea anului nou, obiceiurile străvechi sunt practicate şi de tânăra generaţie. Cu măşti pictate direct pe faţă sau confecţionate, cu cai sau urşi, zeci de urători colindă străzile satului Vorona.

Cele mai frumoase datini şi obiceiuri în Moldova, în aşteptarea anului nou
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Dec 2021   •   19:01

Totul începe însă din gospodăria lui moş Ţugui, prin ale cărui mâinile dibace au trecut toţi colindătorii, de la mic la mare. Moş Ţugui are 75 de ani şi, de ani buni, se ocupă de costumele şi machiajul colindătorilor. Aceştia trebuie să arate înfricoşător, pentru a pune pe fugă spiritele rele.

Nu totul ţine de aspect, însă. E necesar şi talentul actoricesc.

Mitică a început de la 6 ani să colinde, să se mascheze, iar tradiţia le-a transmis-o şi copiilor săi. Prin mâinile lui Moş Ţugui trec toţi colindătorii, de la cel mai mic la cel mai mare. Cu machiajul gata, bărbaţii îşi pun măştile şi ies la colindat.

Cele mai frumoase datini şi obiceiuri 

După o absenţă de un an, din cauza pandemiei, anul acesta s-a făcut din nou paradă, una parcă mai frumoasă decât multe altele.

La obiceiurile străvechi, toată lumea participă.

Pentru aceste obiceiuri, colindători sau spectatori, chiar şi de peste hotare, se întorc în fiecare an acasă.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close