Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN De la pelerinaj, la spital. Iașiul, pe locul al doilea în topul îmbolnăvirilor

De la pelerinaj, la spital. Iașiul, pe locul al doilea în topul îmbolnăvirilor

Numărul de infectări a propulsat Iașiul, pe locul 2, în topul îngrijorător al județelor afectate de pandemie. Peste 1.100 de cazuri noi au fost înregistrate aici doar în ultimele 24 de ore. Tot aici s-a încheiat un pelerinaj, la care au participat în șapte zile, 85.000 de oameni. Măsuri s-au impus, unii le-au respectat, alții mai puțin, cert este că au fost și pelerini care au ajuns bolnavi la spital.

De la pelerinaj, la spital. Iașiul, pe locul al doilea în topul îmbolnăvirilor
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Oct 2021   •   19:09

Mai mult de 85.000 de oameni au ajuns, în cele șapte zile de pelerinaj, la Iași, la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva pentru a se închina, dar pelerinajul nu a rămas fără urmări.

Pentru prima dată de la debutul pandemiei de coronavius, județul Iași a depășit 1.000 de cazuri noi zilnice.

Cele 1.150 de cazuri noi anunțate astăzi pentru județul Iași vine în condiţiile în care presiunea pe toate spitalele din ţară este foarte mare, iar numărul bolnavilor cu forme severe depăşeşte numărul de paturi la ATI.

Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iaşi, a intervenit la News Hour With CHH, unde a vorbit despre situația din unitatea Primiri de Urgențe.

"În acest moment, există în continuare, ca în toate orașele mari, pacienți, în Unitatea Primiri de Urgențe și pacienți care revin permanent spre spitalul nostru, care este principaul spital de urgență, dar mai ales către spitalul de boli infecțioase, cu COVID-19 pozitivi sau cu suspiciune pe elemente clinice. În Unitatea Primiri de Urgențe, în acest moment avem 10 pacienți de Terapie Intensivă. Este media aceeași de pacienți care necesită ventiație mecanică, în ciuda faptului că s-a deschis secția mobilă de la Lețcani, secția exterioară și că am transferat acolo 12 pacienți de Terapie Intensivă și alți 10 de boli infecțioase, cu forme ușoare sau medii.

Ținând cont că pelerinajul s-a încheiat astăzi, este foarte clar, existând perioada de incubație de câteva zile cunoscută deja, nu se poate stabili niciun fel de legătură între cele două evenimente. Singurul lucru pe care îl pot spune, este că trei persoane din alte județe, venite probabil cu această ocazie către Iași, au venit deja cu simptome și au necesitat intervenție medicală, ei se află internați acum la Iași. Am făcut un apel, de la primele zile de pregătiri, că cei care au simptome, care simt că sunt răciți, indiferent de tipul acestei răceli, să rămână acasă și să nu vină către Iași. Probabil că mulți au ascultat acest mesaj, dar acești trei bărbați nu l-au ascultat. Unul din Hunedoara, unul din București, unul din Botoșani și au ajuns cu simptome aici. Au apelat la 112, au ajuns cu Ambulanța sau cu mașina SMURD-ului, în unitatea de Primiri de Urgențe. Au fost diagnosticați și au fost internați, din fericire cu forme ușoare sau medii", a declarat dr. Diana Cimpoeşu, vineri, în cadrul emisiunii News Hour With CNN de la Antena 3.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close