Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Dezastru la iarnă: Experţii spun că riscăm să rămânem fără gaze şi fără lumină

Dezastru la iarnă: Experţii spun că riscăm să rămânem fără gaze şi fără lumină

Experții în energie au lansat un avertisment devastator pentru români. Nu doar facturile uriașe vor reprezenta o problemă majoră. La iarnă am putea rămâne fără gaze și fără lumină din cauza stocurilor mici în domeniul energetic, spune Asociaţia Energia Inteligentă

Dezastru la iarnă: Experţii spun că riscăm să rămânem fără gaze şi fără lumină
de Claudia Popovici    |    14 Sep 2021   •   16:57

Întrebat dacă este posibil acest scenariu, ca din cauza stocurilor mici la iarnă să avem probleme cu energia electrică și cu gazele, Iulian Iancu fost președinte al Comisiei de Industrii a precizat că acest avertisment poate deveni real, mai ales din cauza directivelor europene care au anulat obligativitatea realizării stocurilor. Mai exact, în caz că stocurile vor fi insuficiente va trebui să importam la preţul pieței ceea ce va fi foarte greu.

„Stocurile sunt întradevăr cu 40% mai mici decât anul trecut. Asta și datorită faptului că presiunea foarte mare a multinaționalelor i-a determinat pe cei de la Bruxelles să scoată o directivă care le permite să iasă din obligativitatea realizării stocurilor.

Ei au făcut acest lucru pentru că era un efort financiar, blocau niște bani, acum vedem că în situații extreme, adică criză suprapusă peste alte crize, stocurile sunt esențiale.

Acest risc există, dar nu atât de marcant cât se spune pentru că, din fericire, alții au fost mult mai înțelepți decât noi. În cazul nostru și spre rușinea noastră, Ungaria a realizat un depozit de stocare de 7,5 miliarde de metri cubi la graniță cu România.

Şi vă reamintesc că în 2018 România, cea mai mare producătoare de gaze din regiune, a fost obligată în februarie să importe gaze din Ungaria și evident că ne-a dat la cel mai mare preț din piață.

„O să avem gaze, dar o să le plătim de o să ne usture pielea”

Cu alte cuvinte, o să avem gaze dar o să le plătim de o să ne usture pielea. Reamintesc că mai există o directivă, cea a solidarității în care, practic, toate statele vecine trebuie să își furnizeze în situații extreme atât energie electrică cât și gaze naturale pentru a ieși din scenariul de întrerupere a alimentării.

Nu suntem încă într-o astfel de situație, dar suntem într-o situație foarte grea generată de această neobligativitate de realizare a stocurilor, ceea ce mie mi se pare că este foarte grav.

Şi aici subliniez un lucru, Franța nu respectat acest angajament. Franța are o reglementare națională prin care îi obligă pe furnizori și producători să stocheze", a spus Iulian Iancu fost președinte al Comisiei de Industrii.

Fost ministru al Energiei: Trebuie să ne pregătim mai bine

Întrebat ce ar trebui să facem ca să nu ne confruntăm cu situaţii extreme, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei a recomandat ca pe viitor România să îşi folosească mai bine rezervele de depozitare, astfel încât să nu mai depindem de nicio ţară. 

„Aceste lucruri stau în mâinile noastre şi deşi am pierdut nişte ani trebuie să îi recuperăm", a spus Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, la News Hour with CNN.

×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close