Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Dezvăluiri din "Casa Groazei", unde copiii orfani sunt chinuiți și umiliți. Minorii rup tăcerea: "Nu e voie să se audă nici musca"

Dezvăluiri din "Casa Groazei", unde copiii orfani sunt chinuiți și umiliți. Minorii rup tăcerea: "Nu e voie să se audă nici musca"

Serviţi cu chiftele din carne alterată, cazaţi în camere cu gândaci şi saltele murdare, puşi să facă masaj îngrijorilor. Sunt chinurile şi umilinţele la care copiii fără părinţi, aflaţi în grija DGASPC Giurgiu, spun că sunt supuşi.

Dezvăluiri din "Casa Groazei", unde copiii orfani sunt chinuiți și umiliți. Minorii rup tăcerea: "Nu e voie să se audă nici musca"
Sursa foto: Captură video
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Sep 2023   •   18:52

În centrul de tip familial "Casa Noastră", aflat în Giurgiu, locuiesc zece minori.

Deşi ar fi fost avertizaţi să nu sufle o vorbă, unii dintre ei au rupt tăcerea și au vorbit despre umilințele la care sunt supuși.

Copiii acuză că nu de puţine ori în bucătăria centrului ar fi ajuns carne stricată, în stare de putrefacţie.

Reprezentanţii DGASPC îi contrazic însă pe minori, ba chiar neagă până şi acuzaţiile făcute de inspectorii ANPC, care au descoperit zeci de nereguli în urma controalelor

Citește și: Un bărbat din Satu Mare riscă închisoare după ce a furat ciocolată de 26 de lei

Din cauza mirosului îngrozitor, în momentul în care li s-au servit chiftele preparate din carnea respectivă, unei tinere i s-a făcut rău, motiv pentru care una dintre angajatele centrului ar fi suspectat-o că este însărcinată şi ar fi obligat-o să facă un test care a ieşit negativ.

Angajaţii DGASPC se tem ca minorele să nu rămâne însărcinate, pentru că este obligaţia lor să le supravegheze. În realitate, multe copile sunt lăsate de capul lor. Numai în prezent, două minore din centrele din Giurgiu sunt însărcinate.

Poate acesta este şi motivul pentru care ferestrele au fost prinse în şuruburi, iar copiii sunt ţinuţi cu gratii la geamuri, ca la închisoare. 

Într-un răspuns pentru Antena 3 CNN, DGASPC spune că centrul a fost renovat în luna iulie.

Nereguli descoperite de  ANPC

Cu toate acestea, inspectorii ANPC au descoperit, o lună mai târziu, în august, un adevărat dezastru la "Casa Noastră".

Mai exact, au găsit pereţii murdari, saltelele pătate, grupurile sanitare şi bucătăria murdare, calorifere ruginite şi prize ieşite din pereţi.

ANPC a dispus închiderea temporară a casei de copii până când vor fi remediate problemele, printre care infiltraţiile din baie, caloriferele ruginite şi lipsa plaselor împotriva insectelor.

Centrul ar fi funcţionat însă ilegal în continuare, iar minorii ar fi fost instruiţi cum să se ascundă dacă vine cineva în control.

"Casa asta este în izolare, adică trebuia să fie închisă. Am aflat şi eu azi.  Aici, dacă vine vreun control, nu avem voie să se audă nici musca. Gen să stăm pe izolare, cum ar veni. Închidem uşa de la intrare, că restul este în cuie şi ne băgăm într-o cameră.'', a mărturisit unul dintre copii.

Un altul a divulgat că minorii sunt puşi să facă masaj unei supraveghetoare, iar un îngrijitor s-ar uita la filma cu conţinut pornografic, împreună cu minorii.

Conducerea DGASPC susţine că nu are cunoştinţă despre astfel de comportamente deviante din partea angajaţilor şi a demarat verificări.

În urma materialelor realizate de Antena 3 CNN, în care am arătat dezastrul din casele de copii, Ministerul Familiei, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială, ANPC și DIICOT au făcut controale și au descoperit zeci de nereguli, motiv pentru care au dat amenzi, au deschis un dosar penal și s-a dispus închiderea a 13 din cele 15 centre pentru minori.

×
Subiecte în articol: casele groazei copii DGASPC Giurgiu
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close