Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Avem donatori, dar nu îi putem primi pe toți". Se fac liste de așteptare pentru cei care donează sânge

"Avem donatori, dar nu îi putem primi pe toți". Se fac liste de așteptare pentru cei care donează sânge

Avem donatori de sânge, dar nu-i putem prelua pe toţi. Aceasta este situaţia în Centrele de Transfuzii după ce valoarea tichetelor acordate donatorilor a crescut de la 67 lei la 280 de lei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2024   •   19:39

Cei care vor să doneze sânge au nevoie de programare ori pot fi chemaţi în altă zi dacă nu vin în primele ore de la deschiderea Centrelor. Există un număr limitat de persoane care pot fi preluate având în vedere că programul de funcţionare începe la 7.30 şi se termină la 13.30. În schimb, în weekend centrele de transfuzii au lacătul pe uşă.

Centru de Transfuzie din Capitală poate prelua cel mult 300 de donatori într-o zi. Totuși, au prioritate cei care au programare. Prezentările în centrele de transfuzie s-au dublat odată ce valoarea tichetelor acordate donatorilor au crescut de la 67 de lei la 280 de lei. 

Pot dona doar cei care au între 18 și 60 de ani, fără nicio afecțiune cronică  și care nu sunt răciți ori au trecut recent printr-o intervenție chirurgicală. Toți donatori sunt consultați înainte de a dona sânge. De asemenea, le este verificat și nivelul de fier din sânge, doar dacă sunt eligibili după această etapă pot deveni donatori. 

Citește și: Medicii fac un apel disperat pentru deblocarea angajărilor. În București este nevoie de 900 de cadre medicale

Centru de Transfuzie din București poate prelua donatori în intervalul orar 7:30 - 13:30, însă lista se poate închide mai devreme de acest interval. Nu există suficient personal și nici infrastructura nu îi ajută pentru a putea prelua toate programările. 

"Putem primi un număr limitat de donatori, în funcție de capacitatea pe care o avem. Restricționăm accesul în momentul în care atingem un număr maxim de donatori pe care putem să îi gestionăm. Noi facem ce putem în programul de lucru.

Pe viitor ar fi important să se suplimenteze numărul angajaților pentru a avea și schimbul doi", a declarat Lucia Grijac, Centrul de Transfuzie București. 

Program limitat au și centrele de transfuzii din spitale și sunt închise în weekend și zilele libere. Centru de Transfuzie din Capitală ajută zilnic cu sânge 60 de spitale. 

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close