Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Avem documentul de pe masa lui Klaus Iohannis. Radu Țincu: "Va fi o catastrofă națională dacă ajungem în această situație"

Avem documentul de pe masa lui Klaus Iohannis. Radu Țincu: "Va fi o catastrofă națională dacă ajungem în această situație"

Sabrina Preda a prezentat, miercuri, în exclusivitate, la "News Hour with CNN", documentul de pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. Antena e a aflat care sunt datele, graficele şi recomandările specialiştilor în sănătate publică.

Avem documentul de pe masa lui Klaus Iohannis. Radu Țincu: "Va fi o catastrofă națională dacă ajungem în această situație"
de Gabriel Dano    |    20 Oct 2021   •   18:35

Pentru perioada 15-31 octombrie, specialiştii au un scenariu optimist şi unul pesimist. În scenariul cel mai sumbru vom avea 20 de mii de noi infectări zilnice, cifrele de astăzi, când am avut peste 17 mii de noi îmbolnăviri, ne arată că ne apropiem deja de acest număr, persoane internate până la 35 de mii, pacienţi internaţi ATI -3500, iar decese - 800 pe zi.

Dacă ne uităm la perioada 1-14 noiembrie, situaţia este şi mai gravă. 25 de mii de noi cazuri în 24 de ore, 40 de mii de români internaţi în spitale şi O MIE de decese pe zi. Asta ar înseamna prăbuşirea sistemului sanitar din România. Scenariul optimist, din păcate, nu mai e unul realist pentru că am depăşit deja aceste cifre.

Doctorul Radu Ţincu, medic ATI şi toxicolog, a vorbit la News Hour with CNN despre măsurile pe care autoritățile trebuie să le ia de urgență în condițiile în care sistemul medical este aproape în colaps.

"Acest scenariu nu trebuie să se întâmple, pentru că dacă ajungem la 4.000 de pacienți care au nevoie de terapie intensivă, bolnavi doar de COVID-19, asta înseamnă că sistemul sanitar național de terapie intensivă se va prăbuși, ceilalți pacienți cu alte patologii nu vor mai avea acces la serviciile medicale și, foarte probabil, pacienții vor rămâne, așa cum au rămas și în alte țări, în fața spitalelor sau în ambulanțe.

Deci, trebuie luate toate măsurile necesare pentru a preveni un astfel de scenariu. Pe de altă parte, trebuie să ne uităm și la mortalitatea care este evocată în acest document: 1.000 de oameni pe zi reprezintă o cifră uriașă, reprezintă, într-o lună de zile, 30.000 de persoane care vor pieri din cauza COVID-19. E nevoie de măsuri urgente, implementate cât mai curând posibil, pentru că știm foarte bine - cu cât măsurile sanitare sunt implementate când rata de incidență este mai mare, cu atât e nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru ca ele să fie și eficiente", a spus Radu Țincu.

Întrebat ce va urma în România dacă previziunile INSP se vor adeveri, medicul Radu Țincu a răspuns:

"Este evident că va fi o catastrofă națională dacă ajungem în această situație - va fi nevoie de ajutor internațional mult mai important decât ceea ce am văzut acum cu pacienții transferați în Ungaria. Este nevoie clar de implementarea măsurilor sanitare și acest val 4 era de așteptat la o asemenea amploare, pentru că aveam o populație insuficient vaccinată, am avut cele mai relaxate măsuri sanitare pe perioada verii și atunci această variantă Delta, mult mai transmisibilă, a creat toate premisele ca să avem un val de o intensitate atât de mare"

×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close