Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN O dronă americană de luptă MQ-9 Reaper a căzut în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii | Primele imagini cu aparatul prăbușit

O dronă americană de luptă MQ-9 Reaper a căzut în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii | Primele imagini cu aparatul prăbușit

O dronă militară s-a prăbușit în apropiere de unitatea de la Câmpia Turzii, unde se află soldați ai Statelor Unite ale Americii, transmite Antena 3.

O dronă americană de luptă MQ-9 Reaper a căzut în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii | Primele imagini cu aparatul prăbușit
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iul 2022   •   15:11

"Primele informații arată că aparatul fără pilot era dirijat de militarii americani.

Este vorba de un aparat de luptă aparținând armatei americane, care investighează în prezent incidentul.

Ministerul român al Apărării nu este implicat în anchetă", a transmis corespondentul Antena 3, Corina Matlinschi.

UPDATE Parchetul militar a fost informat în legătură cu incidentul

Reaperul este una dintre cele mai performante drone şi se foloseşte pentru misiuni de supraveghere. Misiunea de astăzi era desfăşurată împreună cu forţele armate româneşti, în cadrul unor exerciţii NATO. Reprezentanţii Pentagonului în România fac cercetarea la faţa locului, pentru a vedea dacă a fost o defecţiune sau o eroare umană. Drona căzută valorează $14.5 millione de dolari bucata. Ministrul Apărării, Vasile Dâncu a declarat că Armata Română încă nu are astfel de drone în dotare, dar Ministerul e în curs de achiziţie.

Unitatea militară de la Câmpia Turzii a informat Parchetul Militar în legătură cu prăbușirea dronei americane, precizează surse Antena 3.

Analiza tehnică a incidentului este realizată de armata americană iar, câtă vreme este vorba despre un incident tehnic și nu despre o infracțiune, autoritățile române nu vor deschide o investigație penală, au indicat sursele citate.

Drona căzută este de tipul MQ-9 Reaper (foto).

Valoarea unui astfel de aparat se ridică la circa 14,5 milioane de dolari.

Prăbușirea a fost consemnată la ora locală 14:15.

Locul prăbușirii este la 3 kilometri sud de baza aeriană. Aparatul a luat foc la impactul cu solul iar poliția militară a constituit un perimetru de siguranță pentru intervenția pompierilor.

Nu sunt persoane rănite în urma incidentului și nu au fost produse alte pagube materiale decât cele implicate de distrugerea dronei.

Antena 3 a transmis primele imagini cu aparatul de luptă american, fără pilot, care s-a prăbușit joi după amiază.

Aparent, drona era într-o misiune de antrenament.

La Câmpia Turzii se află o bază aeriană militară în curs de modernizare, unde sunt încartiruiți soldați ai SUA.

SUA au anunțat, anul trecut, că demarează 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei aeriene de la Câmpia Turzii, a căror valoare se ridică la 152 de milioane de dolari.

Sunt vizate, între altele, capabilități de operare sporite care să permită aterizarea și decolarea avioanelor americane de transport de mare tonaj.

Ce spune ministrul român al Apărării despre drona americană prăbușită la Câmpia Turzii

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, arată că dronele MQ-9 Reaper desfășurate în România sunt folosite, deocamdată, pentru antrenament. 

"Ne antrenăm împreună, noi și americanii, cu aceste drone", a spus Dîncu la postul TV Digi 24, adăugând că, în cazul unor astfel de incidente - soldate cu prăbușirea aparatelor - de foarte multe ori cauza este "mixtă", și tehnică, și umană.

MApN: "Drona nu era înarmată"

În urma prăbușirii dronei americane de tip MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii nu s-au înregistrat persoane rănite sau pagube materiale, a declarat purtătorul de cuvânt al MApN, Costi Spânu.

Astfel de drone militare operează de pe Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

"Drona nu e înarmată. A căzut la aproximativ 3 kilometri sud de pista Bazei Aeriene, în jurul orei 14.15", a precizat purtătorul de cuvânt.

Foto principală și interior: dronă americană MQ-9 Reaper

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close