Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Drumul lung al românilor din Fâşia Gaza spre Bucureşti | Reportaj exclusiv Antena 3 CNN

Drumul lung al românilor din Fâşia Gaza spre Bucureşti | Reportaj exclusiv Antena 3 CNN

Primii 93 de cetăţeni români au reuşit să ajungă la avionul care îi va aduce la Bucureşti, după o călătorie de mai bine de jumătate de zi. Sunt doar 400 de kilometri din Rafah pănâ în Cairo, un drum care în mod normal durează aproape cinci ore. Însă aceasta este acum presărat cu foarte multe puncte de control şi de securitate, unde autocarele au oprit, iar actele oamenilor au fost verificate pe rând de fiecare dată.

de Laurențiu Rădulescu    |    08 Noi 2023   •   18:40

Românii au fost urcați în mai multe autocare, dar pe drumul dinspre Rafah până în capitala Cairo, aceștia au parcurs mai bine de 10 ore în astfel de autocare și a fost necesar să se oprească din 20 în 20 de kilometri la mai multe checkpoint-uri ale armatei egiptene.

”-Am stat două săptămâni.

-Unde aţi stat?

-La socrii mei. Şi am plecat din Khan Younis acum două zile.

-Eu ştiu română!

-Tu ştii română. Cum ţi-a fost acolo? Fericit că ai plecat, că ai reuşit să pleci?

-Da!

-Şi acum, în România, unde vrei să mergi?

-În avion? Să ajungi repede la avion? Bravo!”, a fost dialogul purtat dintre corepondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu, și câțiva români din Fâșia Gaza.

Odată ajunşi în aeroportul din Cairo, au fost controlaţi din nou. Apoi a început întocmirea documentelor pentru îmbarcarea în aeronava cu care ajung la Bucureşti

”Colegii noștri de pe teren, mă refer la echipele consulare mobile, i-au preluat, le-au asigurat sprijin consular, e vorba despre perfectarea documentelor necesare de călătorie și au asigurat transportul catre Cairo”, a declarat Luminița Odobescu, ministrul de Externe.

Românii au fost aduşi din Fâşia Gaza în Egipt, ulterior urmând să ajungă în Bucureşti cu un zbor special destinat lor.

Autorităţile mai au acum o sarcină: odată ce a început evacuarea, alţi cetăţeni români au cerut să fie scoşi din Gaza, oameni despre care până acum nu existau prea multe informaţii.

”În ultimele zile, mai ales după demararea evacuării am primit un număr important de alte solicitări de evacuare în plus faţă de cele de pe lista noastră”, a mai completat Luminița Odobescu, ministrul de Externe.

În total, cifra depăşeşte 300. Toate aceste solicitări noi au intrat în procesul de verificare al Celululei de Criză de la Ministerul de Externe şi, în funcţie de rezultatele acestei analize se va lua decizia trecerii lor pe listele de evacuare.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close