Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Euribor creşte, la fel şi ratele în euro | Ce soluţii au românii care nu îşi mai pot achita creditele

Euribor creşte, la fel şi ratele în euro | Ce soluţii au românii care nu îşi mai pot achita creditele

Scutiţi până acum de rate în creştere, românii cu credite în euro se confruntă şi ei cu probleme. Indicele Euribor se aproprie de pragul de 1%, după 7 ani în care a fost negativ. Asta înseamnă rate tot mai mari şi pentru ei. Însă, nu comparabile cu cele la creditele în lei

Euribor creşte, la fel şi ratele în euro | Ce soluţii au românii care nu îşi mai pot achita creditele
Sursa foto: Antena 3
de Ioana Cîşlaru    |    14 Sep 2022   •   18:54

Indicele Euribor a început să crească, în special din cauza inflaţiei din zona euro care a depăşit pragul de 9%.

"Trebuie să ţină cont de faptul că dacă au cu dobândă variabilă, dobânzile variabile şi la euro vor începe să crească pentru că Euribor a fost într-adevăr negativ ani buni de zile", explică Irina Chiţu, analist FinZoom.

Dacă rata devine greu de plătit, specialiştii spun că există soluţii

"Dacă rata începe să devină o povară atunci e bine să te uiţi la o refinanţare cu dobândă fixă. În momentul acesta sunt şi la creditele în euro dobânzi fixe de 4%", adaugă analistul financiar.

În prezent indicele Euribor a ajuns la pragul de 1%, însă specialiştii susţin că îşi va menţine trendul de creştere, ajungând chiar şi la 1,5% după 7 ani în care a fost minus 0,5%.

Creditele în euro rămân mai avantajoase decât cele în lei

"Pentru un credit în valoare de 50 de mii de euro, luat pe o perioadă de 30 de ani, rata din prezent calculată cu indicele Euribor de aproape 1% este de 1.319 lei. Dacă ar fi să comparăm acest credit cu unul asemănător însă luat în lei, atunci rata ar fi aproape dublă, de 2459 de lei, cu un indice Robor de 7,91%", prezintă Irina Cîşlaru, reporter Antena 3.

Mulţi dintre români spun încă că tot în lei şi-ar face creditele.

În comparaţie cu anul trecut, numărul românilor care şi-au luat credite în euro a crescut de la 140 de mii la peste 153 de mii, iar asta datorită numărului mare de români care lucrează în străinătate şi obţin veniturile în euro.
 

×
Subiecte în articol: Euribor rate euro credite News Hour with CNN
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close