Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum a reuşit Vladimir Putin să pună mâna pe averea Wagner

Cum a reuşit Vladimir Putin să pună mâna pe averea Wagner

La aproape o lună după ce şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-un accident de avion încă neexplicat, Rusia a luat măsuri pentru a consolida operaţiunile Wagner în Africa. Corespondentul internaţional al CNN, Clarissa Ward, a călătorit în Republica Centrafricană, una dintre cele mai sărace naţiuni din lume şi una dintre primele locaţii operaţionale ale Wagner pe continent.

Cum a reuşit Vladimir Putin să pună mâna pe averea Wagner
Sursa foto: Telegram | Dvach
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Sep 2023   •   11:52

Amprenta lui Prigojin în Africa a fost construită pe sânge şi comori - contracte care ofereau acces la resurse valoroase erau încheiate în schimbul sprijinului militar.

În Republica Centrafricană, mesajul lui Wagner este clar: afacerile merg ca de obicei. 

La mai puțin de o lună după ce șeful lor, Evgheni Prigojin, a fost ucis într-un accident de avion, mercenarii mascați încă îl păzesc pe președinte și fac o figură intimidantă pe străzile capitalei. 

Cu fețele acoperite, așa cum dictează protocolul Wagner, ei sunt de neatins. Acestea sunt primele imagini cu luptătorii wagnerieni din țară de la moartea lui Prigojin.

Consilierul prezidențial Fidele Guandjika spune că națiunea este în doliu pentru liderul Wagner mort. 

Fidele Gouandjika, consilier prezidențial principal: A fost prietenul meu, a fost cel mai bun prieten al meu, prietenul tuturor locuitorilor din Africa Centrală.

Reporter: De ce anume era domnul Prigojin atât de popular aici, după părerea dumneavoastră?

Fidele Gouandjika: Pentru că țara noastră era în război. Iar domnul Putin ne-a trimis soldații domnului Prigojin.

Reporter: Așadar, nu sunteți îngrijorat acum, că a murit, că lucrurile s-ar putea schimba?

Fidele Gouandjika: Domnul Putin l-a sunat pe președintele nostru și i-a spus că totul va fi ca înainte. Nu se va schimba nimic, nimic.

Acesta este unul dintre ultimele locuri în care Prigojin a fost văzut în viață, în timpul ultimului său turneu prin Africa. 

Se numește Centrul Cultural Rus, doar că nu are nicio legătură cu agenția culturală oficială a Rusiei și a fost condus până de curând de cel mai apropiat asociat al lui Prigojin de aici. 

Fotografiile făcute cu ocazia acelei vizite arată o față nouă: o femeie cunoscută sub numele de Nafissa Kyrianova. 

La fel ca majoritatea activităților lui Wagner aici, este clar că sunt încă atât de multe lucruri ascunse. Am insistat cu vizita destul de mult, este timpul să plecăm. 

Indiferent cine preia conducerea aici, diplomații occidentali spun că nu se așteaptă la prea multe schimbări. La biserica ortodoxă locală, inscripția în greacă a fost vopsită. 

Acum, aparține patriarhiei rusești. Iar în inima imperiului construit de Prigojin, dominația Rusiei continuă să trăiască.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close