Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Expert în sănătate publică, 8 măsuri pentru a preveni efectele unui val cu Omicron: "Avem de-a face cu simptome atipice"

Expert în sănătate publică, 8 măsuri pentru a preveni efectele unui val cu Omicron: "Avem de-a face cu simptome atipice"

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a precizat că un val cu tulpina Omicron este deja o certitudine, dovadă fiind rapiditatea cu care s-a răspândit în Europa. Totuși, efectele ar putea fi atenuate, spune specialistul care recomandă 8 măsuri de protecţie şi prevenție.

Expert în sănătate publică, 8 măsuri pentru a preveni efectele unui val cu Omicron: "Avem de-a face cu simptome atipice"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    02 Dec 2021   •   18:56

Întrebată ce ar putea face România în cazul unui val cu varianta Omicron, Ioana Stăncel a subliniat că este o certitudine că şi ţara noastră se va confrunta cu infectări generate de această nouă tulpină. Efectele se vor vedea la sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie.

„Dacă vom avea, nu este doar o întrebare. Este certitudinea că vom avea cazuri cu infecția cu această tulpină Omicron, fie din import acum când au venit aceste curse din Africa de Sud, fie din import din continentul european unde deja observăm întinderea ca într-o pată de ulei la nivelul aproape a întregului continent.

Măsurile pe care trebuie să le luăm constau în:

- continuarea încurajării şi punerii la dispoziție a testărilor, eventual facilitarea testărilor pentru grupurile care nu îşi pot permite să plătească aceste costuri ale testării,

- urmărirea simptomelor şi legătura pacienților cu medicii de familie.

- încurajarea vaccinării, pentru că s-a observat din studii că, totuși, persoanele vaccinate sunt mai puţin susceptibile la infectare şi mai puţin susceptibile la dezvoltarea de cazuri severe sau deces

- pregătirea sistemului sanitar pentru următoarele valuri. Următorul val poate să fie cu această tulpină Omicron, care se întinde exponențial şi în Europa,

- pregătirea sistemului de asistenţă şi recuperare pentru formele de long-covid la care se pare că acestă tulpină predispune

- informarea şi educarea populației pentru că avem de-a face cu simptome atipice. Nu mai avem acel simptome care au fost caracteristice cu afectare respiratorie, ci mai degrabă cu fatigabilitate, cu dureri musculare, dureri articulare

-continuarea păstrării distanţei fizice

- schimbarea măştii la 2-3 ore sau ori de câte ori ea se umezește", a recomandat specialistul.

Ioana Stăncel: Prognoză pentru luna Decembrie

„Mă aștept deja să avem în ţară cu această nouă tulpină, să apară focare şi ulterior transmitere comunitară, probabil undeva la sfârşitul lunii Decembrie, mijlocul lunii Ianuarie. Aceste focare sunt ocazionate din import de călătoriile din diaspora care vin în România şi de aceste târguri, perioada vacanțelor, taberelor, concediilor. Mă aștept să crească numărul de cazuri, fiind o tulpină înalt contaminantă.(...)

Vom observa şi o presiune crescândă pe sistemul sanitar şi pe populaţie şi o îngrijorare pentru persoanele cu comorbidiţăti nevaccinate. Încă mai avem o fereastră de oportunitate pentru vaccinare ", a mai spus Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

×
Parteneri
România trece la ora de vară! La ce oră se dă ceasul înainte
x close