Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Facturi tot mai mari la energie electrică. Sfaturi să economim

Facturi tot mai mari la energie electrică. Sfaturi să economim

Facturile românilor cresc de la o lună la alta, cu toate că veniturile celor mai mulți dintre ei au rămas la nivelul anului trecut. Printre cele mai mari creşteri sunt cele la energie electrică. Cei care nu au trecut pe piaţa liberă, plătesc şi cu 20% mai mult. În plus, vara, electrocasnicele şi aerul condiţionat încarcă facturile. Reporterii News Hour with CNN au vorbit cu specialiştii şi au aflat inclusiv câteva trucuri ca să economisim.

Facturi tot mai mari la energie electrică. Sfaturi să economim
de Silvian Trandafir    |    23 Iul 2021   •   22:47

"În ultimele 12 luni, preţurile au crescut cu mai mult de 17%. Doar o secundă să vă arăt pe factură. Dacă în luna mai am plătit 50 de lei curentul electric, într-un birou unde nu stau nu stau mai mult de trei ore şi nu am folosit decât un televizor şi un lapto, în luna iunie a venit 100 de lei", a spus Eugen Beceanu, administrator bloc.

Eugen este administratorul unui bloc din Capitală. Pe lângă facturile la întreţinere, oamenii i se plâng acum şi de cele la energie electrică. 

"Stau cu fata mea în bloc, ea stă deasupra. Ea plăteşte mai mult la lumină. Nu spală la ea nimic, tot la mine spală. Pleacă dimineaţa la 7 şi vine seara la 20. Şi plăteşte mai mult ca mine lumina", spune un locatar din Bucureşti.

Există mai multe motive pentru care facturile românilor cresc.

"Evident, în perioada asta căldura mare ne pune în situația de a da drumul la instalațiile de aer condiționat. A crescut calitatea instalațiilor din casă, de la mai ştiu eu maşină de făcut pânie, cafea, 1-2 frigidere ", a spus Ion Purica, specialist energie, în cadrul reportajului difuzat vineri, la News Hour With CNN.

În plus, facturile s-au majorat și din cauza creșterii prețului la energie electrică.

”Specialiștii oferă câteva soluții astfel încât să limităm costul la facturile de energie. În primul rând să nu mai ținem televizoare pornite doar atunci când chiar ne uităm la ele, nu toată ziua, la fel lumina să stea aprinsă doar atunci când chiar avem nevoie de ea, iar aerul condiționat să fie pornit doar în camera în care stăm și dorim să ne răcorim”, a spus Silvian Trandafir, reporter Antena 3.

Liberalizarea a adus o nouă problemă în piață. Un mare furnizor de energie întârzie mai mult decât este permis cu procesarea cererilor de contract pentru furnizare.

De la 1 iulie piața de energie electrică s-a liberalizat în totalitate, cei care încă nu au trecut pe piața liberă plătesc facturi cu până la 20% mai mari.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close