Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Tornadele au făcut ravagii în Europa. E România ferită de dezastre vara aceasta? | Răspunsul climatologilor

Tornadele au făcut ravagii în Europa. E România ferită de dezastre vara aceasta? | Răspunsul climatologilor

Tornadele au făcut ravagii în Austria, Franţa şi Spania - unde ploile au cauzat şi inundații catastrofale. În fiecare sezon, mai bifăm un record când vine vorba despre vreme şi schimbări climatice. E România ferită de dezastre vara aceasta? Iată răspunsul climatologilor.

Tornadele au făcut ravagii în Europa. E România ferită de dezastre vara aceasta? | Răspunsul climatologilor
Sursa foto: Youtube FA Weather
de Claudia Popovici    |    05 Mai 2022   •   18:41

Climatologii spun că tornadele vor fi din ce în ce mai dese pe continentul nostru.

Anul trecut în toată Europa au fost raportate, potrivit Laboratorului European pentru Furtuni Severe 937 de tornade.

Dintre acestea 356 au fost tornade în adevăratul sens al cuvântului iar 581 trombe marine.

În România au fost raportate două astfel de fenomene anul trecut şi avem şi la noi în ţară elementele formării unei tornade.

Practic, la întâlnirea a două mase de aer, foarte rece şi foarte cald se pot produce vânturi puternice care pot lua aspect de tornadă, iar distrugerile pot fi însemnate. 

 Întrebată dacă ţara noastră va fi ferită de dezastre vara aceasta, climatologul Roxana Bojariu a precizat: 

"E clar că nicio parte a Europei nu este ferită de tornade şi în general în lume sunt foarte puține locuri unde probabilitatea este apropiată de zero. Putem menționa Antartica sau zone din apropierea Polului Nord.

În Europa avem tornade de ordinul sutelor spre deosebire de America de Nord, SUA, acolo unde tornadele sunt de ordinul miilor.

Dacă vorbim de diferența între cele două mase continentale care sunt despărțite de Antarctic trebuie să spunem că tornadele din Europa în medie sunt mai puţin intense decât în SUA.

În România există caracteristici locale în vecinătatea Mării Negre care furnizează în sezonul cald vapori de apă şi un aer mai cald, dar şi felul în care Munții Carpați sunt dispuși care la rândul lor favorizează pătrunderi reci şi atunci când avem definite condițiile se formează furtuni foarte puternice.

Aceste furtuni pot să genereze fie episoade de grindină, fie în cel mai rău caz chiar tornade. Nu toate furtunile severe se termină în tornade sau generează tornade, cam 10% din ele. Dar dacă fenomenul este relativ rar sunt impacturi asupra comunităților locale.

Da, ne putem aștepta în vara care vine la tornade şi trombe marine care sunt tornade care iau naştere la suprafața mărilor şi evident că putem avea în general furtuni", a explicat Roxana Bojariu, climatolog, la News Hour with CNN de la Antena 3. 

Tornadele au făcut ravagii în Europa

O formațiune cu aspect de tornadă a fost surprinsă de un şofer din Austria. În clipurile făcute de acesta se observă atât ploaia, care a afectat zeci de case, cât şi tornada uriaşă.

În urma unei furtuni violente care a inundat zeci de gospodării, în Franţa, la vest de Strasbourg, s-a format o tornadă care a speriat zeci de localnici. Episodul a fost foarte scurt şi din fericire nu a provocat pagube, însă, imaginile au fost uluitoare.

În urmă cu 3 zile, o tornadă a distrus sute de pomi fructiferi în zona oraşului Pliego, din Spania.

Tot în Spania, la Valencia, a fost atins un record de precipitații. Au curs 200 de litri de apă pe metru pătrat. Străzile au fost practic înghițite de ape. A fost o noapte extrem de grea pentru autorități. Un şofer de ambulanță a rămas blocat în vehicul după ce acesta a fost acoperit de apă, iar o femeie nu şi-a putut găsi adăpost. Din fericire, amândoi au fost salvați.

Fenomenele extreme fac ravagii şi dincolo de Ocean. Trei studenți ai universității de meteorologie din Oklahoma au murit în timp ce studiau tornada din Kansas. Aceştia au mers la faţa locului, însă, pe drum, din cauza cantităților mari de ape căzute, maşina lor a fost luată de ape şi s-a lovit de un tractor.

×
Subiecte în articol: tornade climatologi Marea Neagrã Europa
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close