Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Fenomenele meteo extreme vor fi tot mai frecvente, inclusiv în România. Explicații climatice de la directorul ANM

Fenomenele meteo extreme vor fi tot mai frecvente, inclusiv în România. Explicații climatice de la directorul ANM

Este incredibil ce fenomene meteo extreme vedem, tot mai des, în Europa. Dar nici România nu este ferită de pericole. Vorbim, oricum despre anomalii termice, în februarie temperaturi de 20 de grade. Directorul ANM, Elena Mateescu a oferit explicații, la Antena 3, despre una dintre cele mai calduroase ierni din istoria României.

Fenomenele meteo extreme vor fi tot mai frecvente, inclusiv în România. Explicații climatice de la directorul ANM
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    18 Feb 2022   •   18:44

"Cu siguranță va fi în top 10 cele mai călduroase ierni. Pentru că și luna Decembrie, Ianuarie și iată și Februarie, au înregistrat, la nivelul regimului de temperaturi medii lunare, valori și abateri termice pozitive mai mari de 1,9 - 2,2 grade, iată pentru luna Februarie, până în prezent", a explicat Elena Mateescu, în exclusivitate, pentru NewsHour with CNN.

"Acest lucru este pus în evidență în contextul schimbărilor climatice care aduc fenomene meteo extreme, în fiecare lună, în fiecare an. Și practic vorbim de depășirea recordurilor care s-au înregistrat anterior, tocmai datorită creșterii temperaturii constante. Mai multă căldură în sistemul climatic, coroborat cu o cantitate mai mare de vapori de apă, înseamnă fenomene meteorologice mult mai intense, mai agresive.

Cu siguranță fiecare sezon, și ceea ce urmează pentru 2022, și ceea ce urmează în următorii ani, în condițiile în care, prin Acordul de la Paris s-a delimitat ca și țintă minimalizarea și reducerea temperaturii la 1,5 grade Celsius, dacă acest lucru nu va fi posibil, fenomenele și efectele vor fi ireversibile.

Astfel de lucruri se întâmplă în ultimii ani, mai ales deceniul 2011-2020, cel mai cald deceniu din istoria măsurătorilor meteorologice. Nici România nu face excepție. Perioada 2012-2021 a fost cea mai caldă perioadă de 10 ani consecutiv, din 1900 și până în prezent, și am văzut și la noi astfel de fenomene. Și cu cât vitezele sunt mai mari, mai ales în zonele mai joase de relief, în zonele de șes, cu atât fenomenele au un efect mai amplu", a mai precizat aceasta.

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu ANM meteo
Parteneri
Șefa ASSMB, Oana Sivache, plasată sub control judiciar de DNA
x close