Antena 3 Emisiuni News Hour with CNN Fenomenele meteo extreme scumpesc mâncarea. Ce alimente vor costa mai mult

Fenomenele meteo extreme scumpesc mâncarea. Ce alimente vor costa mai mult

de Roana Rotaru    |    17 Iun 2021   •   20:07
Fenomenele meteo extreme scumpesc mâncarea. Ce alimente vor costa mai mult

Vremea capricioasă înseamnă dezastru pentru agricultură şi produse scumpe pentru români. Alimentele, mai ales carnea şi uleiul urmează să se scumpească în următoarele luni, tocmai din cauza fenomenelor extreme. În judeţul Dâmboviţa de exemplu, porumbul şi floarea-soarelui au fost distruse aproape în totalitate de grindină, în anumite zone. Cu o mică producţie mai mică, fermierii se aşteaptă ca preţurile cerealelor să crească cu până la 20%, ceea ce se va reflecta în final şi în cele de la raft.

"Aşa cum vedeţi, mare parte din frunze sunt distruse acest lucru cauzat de grindină care s-a abătut în ultimele zile", a spus un agricultor.

Pământul mustește de apă pe cultura acestui agricultor.

20 de minute de grindină au lăsat în urmă dezastru

Preţurile cerealelor ar urma să crească cu până la 20% din cauza acestor fenonomene metro extreme care reduc producţiile agricole în zonele afectate de ploi şi vijelii.

Carnea pâinea şi uleiul ar urma să se scumpească în următoarele luni

Dacă materia primă se scumpeşte, vor urma şi alte scumpiri în lanţ la produsele finite cum ar fi carnea, pâinea sau uleiul, avertizează producătorii agricoli.

"În judeţul Dambovita, din cauza intemperiilor, porumbul are acum în jur de 30-40 de cm. Asta deşi fermierii spun că în această perioadă porumbul ar fi trebuit să aibă în jur de 90-100 de centimetri", a spus Roana Rotaru, reporter Antena 3.

Producţiile de porumb din comuna Răcari sunt compromise în proporţie de 30-40%.

Cerealele se vor scumpi cu 20%

De asemnea, prețurile cerealelor ar urma să crească cu până la 20% din cauza acestor fenomene meteo extreme care reduc semnificativ producțiile agricole în zonele afectate de ploi și vijelii.

Dacă materia primă se scumpește vor urma și alte scumpiri în lanț ale produselor finite, cum ar fi carnea, pâinea sau uleiul, avertizează producătorii agricoli.

Furtuni sunt așteptate și în zilele următoare, ceea ce va reduce și mai mult șansele de revenire a plantelor.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

x close