Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Fermierii anunţă scumpiri fără precedent la carne, lapte, legume şi fructe

Fermierii anunţă scumpiri fără precedent la carne, lapte, legume şi fructe

De măsuri avem nevoie. Fermierii au anunţat astăzi scumpiri fără precedent, în perioada următoare. Carnea, laptele, fructele şi legumele româneşti vor avea preţuri mai mari şi cu 30%. Majorările sunt puse pe seama costurilor de producţie tot mai mari.

Fermierii anunţă scumpiri fără precedent la carne, lapte, legume şi fructe
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2022   •   18:58

Anul trecut, fermierul Iacob Boca din Miheșu de Câmpie, în județul Mureș, vindea carnea de vită în carcasă cu 9-10 lei pe kilogram. Anul acesta preţul s-a dublat.

"Preţul la carne de vită, din fericire, în ultimele două luni, a crescut, a explodat destul de bin, a ajuns în carcasă la 18 lei -19 lei", spune Iacob Boca, fermier agricultor.

Laptele ar putea să se scumpească

"Laptele trebuie să ajungă urgent la 2,5 lei la poarta fermei. Noi acum vindem lapte cu cât producem. care vindem cu un 1,95- 2 lei, dar sunt şi care vând cu 1,5 -1,7 lei. Preţul se reflectă în inputurile pe care noi le avem zilnic, curentul electric, salarii, motorină în fiecare zi", spune fermierul.

În Capitală, bucureştenii vor fi nevoiţi să plătească peste 40 de lei pe kilogramul de carne de miel dacă vor să pastreze tradiţia de Paşte.

"Din spusele celor de la abator,de la furnizori este posibil să se mai scumpească cu 20% şi vita si porcul si oaia. Anul trecut am avut la 35 de lei kg de miel, anul acesta va depăşi 40 de lei pe kilogram", spune Marian Caru, patron măcelărie.

Seceta ar putea scumpi din nou pâinea. "Practic, sub 2 lei nu mai găsim. E minimul la care putem găsi

Şi franzela de 300 de grame, care în prezent costă în jur de 2 lei bucata, s-ar putea scumpi cu 20 până la 50 de bani vara aceasta, spun unii comercianţi. Asta în contextul în care, doar în ultimele săptămâni, preţul franzelei a crescut cu 20 de bani.

"Urmeaza o nouă scumpire. Poate să ajungă la 25 de bani, la 30, până la 2,5 lei s-ar putea ajunge painea până în vara", adaugă un comerciant de pâine.

Legumicultorii spun că au costuri mai mari de producţie

Pe de altă parte, şi legumicultorii spun că au costuri mai mari de producţie cu îngrăşămintele şi pesticidele, costuri pe care doresc să le transfere consumatorului final.

"Ne afectează creşterea la combustibil. La o analiză făcută cu coopertivele noastre din sectorul legumicol se pare că preţurile vor fi puţin asemănatoare cu cele de anul trecut sau maxim 10%", a declarat Florin Ciobanu, președinte al Asociației Tinerilor Fermieri.

În ultimul an, legumele s-au scumpit cu 15%, potrivit statisticilor oficiale, în principal pe fondul scumpirilor din sectorul energetic, dar şi al materiilor prime folosite în agricultură. 
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close