Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Fermierii trag linie după un an agricol dezastruos. Profit zero, datorii enorme

Fermierii trag linie după un an agricol dezastruos. Profit zero, datorii enorme

Fermierii au tras linie după un an extrem de secetos. Banii pe care au reuşit să îi facă pe recolte, i-au cheltuit pe însămânţările de toamnă. Asta în cazul celor mai norocoşi, pentru că mulţi au ieşit în pierdere şi au fost nevoiţi să se împrumute pentru a continua producţia.

Fermierii trag linie după un an agricol dezastruos. Profit zero, datorii enorme
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Oct 2022   •   20:13

Pentru micii fermieri, anul agricol 2022 a fost unul care i-a adus in pragul falimentului. Ce au scos din recolta de vara, dau acum pe insamantarea de toamna.

"Şi acum mai datorez pentru imputurile de la îngrășăminte chimice 8.000 de lei. Deși pământul a fost foarte uscat, cu mare greutate am putut să facem arăturile de bună calitate, cu un consum mai mare de motorină. Ne-am făcut datoria până acum, am introdus sămânţa în pământ", spune Vasile Neagoe, agricultor.

Pentru fermierii mari, situatia este şi mai grea. Aceștia au investit bani în tehnologie şi acum, după un an agricol dezastruos, se vad puși în situația în care să apeleze chiar şi la credite.

Piaţa grâului românesc s-a blocat după ce campania de recoltat s-a încheiat, iar fermierii refuză să vândă producţia aşteptând creşterea preţurilor. Asta, chiar dacă sunt nevoiţi să plătească depozitarea, şi aceasta mult mai costisitoare anul acesta.

 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close