Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Imagini apocaliptice cu furtunile care au făcut ravagii în România | ANM, noi alerte de cod portocaliu de inundaţii

Imagini apocaliptice cu furtunile care au făcut ravagii în România | ANM, noi alerte de cod portocaliu de inundaţii

Vremea a făcut ravagii în mai multe zone din ţară. Autorităţile au emis mesaje Ro-Alert după ce mai multe râuri au ieşit din matcă şi au inundat casele oamenilor.

Imagini apocaliptice cu furtunile care au făcut ravagii în România | ANM, noi alerte de cod portocaliu de inundaţii
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN | Facebook Meteoplus
de Claudia Popovici    |    29 Mai 2023   •   18:54

Update 19:19. Case, curți și subsoluri din Timișoara, inundate în urma ploii torențiale

Pompierii de la ISU Timiș intervin luni seara pentru evacuarea apei din mai multe case, curți și subsoluri. Apa s-a acumulat în urma ploilor abundente din ultimele ore.

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Timișoara au fost solicitați să intervină pentru evacuarea apei din 7 case, 3 demisoluri, 6 subsoluri de bloc și garaje și din 5 curți.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Potrivit ISU Timiș, cele mai afectate străzi din municipiul Timișoara sunt: Emile Zola, Letea, Mureș, Azuga, Mareșal Al. Averescu, Drubeta, Bujorilor, Cosminului, Mareșal Constantin Prezan și Calea Martirilor 1989. Pentru gestionarea situațiilor de urgență intervin 16 pompieri cu 8 autospeciale de intervenție, 6 electropompe și 3 motopompe. Intervenția este în desfășurare. Timișoara a fost luni după-amiaza sub avertizare Cod portocaliu de ploi.

Imagini apocaliptice cu furtunile care au făcut ravagii în România | ANM, noi alerte de cod portocaliu de inundații

La Reșița, într-un cartier muncitoresc, apa a ajuns până la jumătatea caselor, iar străzile au fost inundate. Este cod portocaliu de inundații pentru județul Arad, Timiș, Caraș-Severin. Avertizarea este valabilă până la noapte.

"Avem și astăzi în vigoare o atenționare cod galben care vizează partea de vest și de sud-vest a teritoriului, adică Oltenia, Banat, Crișana, partea de vest a Transilvaniei, dar și sud-estul țării, partea continentală a județelor Tulcea și Constanța.

Acestea vor fi zonele cu instabilitatea cea mai pronunțată, dar manifestările de instabilitate se pot manifesta sau pot apărea și în celelalte regiuni, pe intervale mai scurte. Așteptăm averse mai ales cu caracter torențial, descărcări electrice, grindină, posibil și intensificări ale vântului.

Vom continua cu acest aspect al vremii și în zilele viitoare, vestea bună fiind că există probabilitatea ca spre sfârșitul săptămânii sau a doua parte a săptămânii, treptat, aria fenomenelor de instabilitate să reducă", a spus Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, la News Hour with CNN.

În județul Caraș-Severin autorităţile au emis mai multe alerte după ce râurile din zonă au ieșit din matcă.

Viitura a fost atât de puternică, încât autoturismele care erau parcate pe stradă au fost pur și simplu luate pe sus și purtate zeci de metri, astfel încât mașinile s-au lovit practic ca și popicele, fără ca proprietarii acestora să poată să intervină.

Oamenii s-au speriat extrem de tare şi au încercat să se adăpostească fiecare pe unde a putut. Majoritatea dintre ei s-au ascuns la etajele superioare ale locuințelor, de teama.

Important de spus este faptul că în cadrul ISU Caraș-Severin au fost chemați de acasă pompieri din turele libere, pentru a putea asigura permanența și, desigur, pentru ca aceștia să poată interveni acolo unde este absolută nevoie.

Totodată, viitura și această vreme rea s-a năpustit și asupra celorlalte județe învecinate județului Caraș-Severin. Și vorbim aici de județul Arad, acolo unde mai multe gospodării au fost de asemenea inundate. Pompierii intervin și ei la această oră. Cât despre județul Timiș, cel mai mare spital din vestul țării a fost inundat.

De altfel, angajații unității sanitare fac tot ce le stă în putință în încercarea de a evacua apa care a intrat în unitatea de primiri urgențe, dar și în secția de ortopedie a unității medicale.

Totodată, străzi din Timișoara au fost, de asemenea, inundate. În unele zone ale județului Timiș, grindina a bătut cu putere, motiv pentru care grădinile oamenilor au fost distruse.

Trebuie spus faptul că hidrologii și meteorologii au emis un cod portocaliu de vreme rea, dar și de inundații pentru județele Caraș-Severin, Arad și Timiș, iar avertizare este valabilă până în această seară, la ora 22:00.

Cod Portocaliu de inundații în Vâlcea

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Pârâul Sărat (afluent al râului Olt), județul Vâlcea.

FENOMENELE VIZATE: Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚIE Bazine afectate: Râurile din bazinele hidrografice: Pârâul Sărat (afluent al râului Olt)

Avertizarea este valabilă astăzi, 29.05.2023 ora 18:40 – 29.05.2023 ora 24:00

×
Subiecte în articol: cod portocaliu de inundatii
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close