Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN În ianuarie, românii vor fi loviți în plin de scumpirea carburanților. La ce prețuri să ne așteptăm

În ianuarie, românii vor fi loviți în plin de scumpirea carburanților. La ce prețuri să ne așteptăm

Prețurile la benzină și la motorină sar în aer de la 1 ianuarie. Motivul? De la începutul anului viitor cresc accizele. Aşadar, preţul unui litru de benzină va creşte cu aproape 8 bani, iar al unui litru de motorină, cu 7 bani.

În ianuarie, românii vor fi loviți în plin de scumpirea carburanților. La ce prețuri să ne așteptăm
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    08 Dec 2021   •   18:34

Potrivit codului fiscal, accizele la carburanți se ajustează la fiecare început de an, așadar litrul de motorină va fi mai scump cu 7 ani, iar litrul de benzină cu aproape 8 bani. Ce înseamnă asta? Dacă acum, în Capitală, prețul maxim pentru benzina standard este de 6,27 de lei, de la 1 ianuarie pentru același produs vom plăti 6,35 de bani.

La un plin de 50 de litri de benzină românii vor plăti mai mult cu aproape 4 lei. Vă reamintim că de la începutul anului carburanții s-au scumpit extrem de mult. Dacă în luna ianuarie încă mai găseam benzină și motorină mai ieftină de 5 lei, astăzi aceste prețuri sunt imposibil de găsit.

Toate aceste scumpiri se vor reflecta însă mai departe în produsele alimentare și în bunurile nealimentare, dar și în alte servicii.

Coşul cu alimentele de bază, mai scump cu 12% faţă de anul trecut

România este în plină criză politică, sanitară şi economică. Inflaţia a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani: 6,3%. Este dublul ţintei fixate de Guvern pentru acest an. Banca Centrală a majorat dobânzile săptămâna aceasta, în speranţa că va mai domoli creşterea preţurilor.

În ultimul an, prețurile alimentelor au înregistrat creșteri uriașe comparativ cu anul trecut.

Românii resimt scumpirile la alimentele de bază

"Pentru un coș cu alimentele de bază ce conține ulei, carne de porc, carne de pui, unt făină, mălai, brânză de oaie și lapte, un om ar trebui să scoată astăzi din buzunar aproximativ 89 de lei", a prezentat Silvian Trandafir, reporter Antena 3.

Anul trecut, același coș cu alimente de bază costa aproximativ 79 de lei. Deci, într-un sigur an, creșterea a fost de peste 10% în medie.

Cei mai afectați au fost românii ale căror venituri au fost înghețate de la începutul anului

"Industria a încercat să țină cât a putut prețurile pe loc. Nu se mai poate acum. Pentru că deja începuse să intre pe pierdere. Dacă nu se ia măsura plafonării prețurilor la energie şi la gaze, riscăm ca multe afaceri să fie închise, să nu reziste pe piață", a declarat la News Hour With CNN, Draşoş Frumosu, liderul Sindalimenta.

Pe lângă costurile la energie, prețul alimentelor a mai fost influențat și de creșterea rapidă a prețului la carburanți. În aprilie 2020, prețul benzinei standard era de 4.28 lei, la începutul anului prețul era de 4.91 de lei, iar acum benzina costă în anumite stații și 6.4 lei per litru.

Mai mult, fermierii avertizează că în lipsa unor măsuri clare, prețurile la alimentele de bază vor crește în această iarnă cu peste 20%.

Preţurile vor continua să crească

Aşa cum arată toate estimările acum, preţurile vor continua să crească, iar rata inflaţiei va depăşi 7% până la sfârşit de an. Acum a ajuns la 6,3% de la 5,6% în august. Şi serviciul de statistică al Comisiei Europene- EUROSTAT - ne dă campioni în Uniune la acest capitol.

Litrul de ulei s-a scumpit cel mai tare: cu aproape 24 de procente, kilogramul de cartofi cu peste 12%, kg de brânză d eoaie cu 7%, iar franzela cu 5 procente. Şi pentru serviciile de utilităţi plătim mai mult. Totalul de plată la fcatura electrică a fost mai mare cu 25% lună de lună, iar cea la gaze naturale cu 20%. Preţul unui litru de motorină sau benzină superioară a depăşit deja 7 lei, iar pachetul de ţigări e şi el tot mai. scump. Dacă am terminat radiografia scumpirilor, să vedem ce se întâmplă cu. veniturile românilor. Tot mai puţinele comenzi venite în fabrici, i-au făcut pe angajatori să dea salarii. tot mai mici. Venitul mediu a scăzut cu. 58 de lei într-o lună. 

×
Subiecte în articol: carburanti
Parteneri
Horoscop 31 martie 2023. Zodia care iese în evidenţă
x close