Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Scenarii pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei | PNL vrea să modifice modul de taxare

Scenarii pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei | PNL vrea să modifice modul de taxare

Pensiile creează din nou discuţii contradictorii în Coaliţia de guvernare. După ce indexarea pensiilor cu rata inflației a îngroșat rândurile pensionarilor care plătesc impozitul pe venit, PNL vrea să modifice modul de taxare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Ian 2024   •   19:00

Liberalii cer ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să fie scutite de impozitul pe venit de 10%. PSD ar fi de acord cu propunerea, însă a cerut partenerilor de Coaliţie să spună şi de unde vor fi luaţi banii.

Această propunere făcută de PNL de a crește pragul de impozitare pentru pensii de la 2.000 la 3.000 de lei este susținută într-o oarecare măsură și de Partidul Social Democrat. Cei din PSD îi cer însă Ministrului Finanțelor să vină cu impactul bugetar și să își asume această propunere.

Este o propunere cu impact bugetar discutată și anul trecut, însă, pe atunci, guvernanții au stabilit de comun acord că nu au bani pentru a-i scuti de impozitul pe venit pe cei care câștigă pensii între 2.000 și 3.000 de lei.

Dacă această măsură totuși s-ar aplica, de ea ar beneficia aproximativ 1.2 milioane de români, care ar primi cel mult o sută de lei în plus.

Asta pentru că, în prezent, avem un impozit de 10% care se aplică peste suma de 2.000 de lei.

Citește și: Românii, de 11 ori mai săraci decât media europeană. "Averea" pe cap de locuitor abia se apropie de valoarea unei mașini second-hand 

”Haideți să vedem dacă este sustenabil așa ceva. Eu mă bucur că am reușit în 6 luni să aduc un echilibru macroeconomic în România și nu o să iau măsuri să stricăm tot ce am construit”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Propunerea a venit şi în contextul în care, repetate rânduri, Fondul Monetar Internațional, dar și analiștii economici, au recomandat guvernului ca în an electoral să se abțină de la propuneri populiste care ar putea să afecteze deficitul bugetar.

”Să vină cu un impact bugetar să vedem despre ce e vorba și să ne dea un răspuns cine a a impus impozitarea pe pensii. Îmi aduc aminte că această impozitare pe pensii a fost introdusă în 2010, după ce CCR a spus că nu se vor tăia pensiile, dar nu am nicio problemă, este evident că ne dorim ca oamenii să aibă venituri cât mai mari”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor.

Ideea scutirii de impozitare va trebui revizuită însă, în septembrie, atunci când se va face recalcularea, după noua formulă din noua lege a pensiilor.

Potrivit reprezentanților Guvernului, majorarea va fi atunci între câteva sute și câteva mii de lei pentru unii pensionari.

Totul va depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se va calcula: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.
 

×
Subiecte în articol: pensii coalitia de guvernare
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close