Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ce boli grave poate provoca substanţa periculoasă din îngheţatele retrase de pe piaţă

Ce boli grave poate provoca substanţa periculoasă din îngheţatele retrase de pe piaţă

Românii riscă să se îmbolnăvească la tot pasul din cauza mâncării compromise din comerţ. În ultimele zile au fost retrase din marile lanţuri de supermarketuri peste un milion de îngheţate contaminate cu un pesticid cancerigen, numit oxid de etilenă.

Ce boli grave poate provoca substanţa periculoasă din îngheţatele retrase de pe piaţă
Sursa foto: Antena 3/Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Aug 2021   •   10:26

Noi loturi de îngheţată au fost retrase de la vânzare din mai multe supermarketuri din România. Produsele aveau un conţinut mare de oxid de etilenă, o substanţă care poate produce cancer.

"Astăzi la raft nu ar trebui să mai existe îngheţată în care să fie oxid de etilenă. La consumator a ajuns un procent extrem de mic, sub 1-2%", a declarat Mihai Ponea, director General al Direcției Generale Siguranța Alimentelor.

Cei care au apucat să consume îngheţata contaminată cu oxid de etilenă riscă mari probleme de sănătate, spun medicii toxicologi.

Îngheţata contaminată cu oxid de etilenă poate da forme grave de cancer

"Din 2016 a fost pe lista substanţelor care pot produce cancer. Sunt asociate frecvent, expunerea cu oxidul de etilenă, cu apariţia unor forme de cancer, cum ar fi limfomul non-Hodgkin, sau a cancerului de sân. De asemenea, sunt studii care spun că afecteaza dezvoltarea neurologică a copiilor", a precizat 
Radu Ţincu, medic toxicolog, pentru reportajul difuzat la News Hour with CNN de la Antena 3.

Totodată, în acestă perioadă cu temperaturi ridicate, românii riscă la tot pasul să facă toxiinfecţie alimentară. Mai ales dacă îşi fac cumpărturile din locuri neautorizate sau de la comercianţi care nu depozitează corect alimentele.

Au crescut cazurile de toxiinfecţie alimentară. Alimente ţinute în soare

Nici în magazinele mici situaţia nu este mai roz.

În plină caniculă unii comercianţi nu ţin produsele de orgine animală, cum ar fi salamul sau slanina, la frig, ci le depozitează deasupra vitrinei frigorifice, la temperatura camerei.

În centrul Capitalei, ţăranii au ajuns să îşi vândă marfa la marginea trotuarului, după ce piaţă Norilor a intrat în renovare.

Specialiştii din industria cărnii spun însă că nu este corect ca produsele de origine animală să nu fie depozitate la frig pe caniculă.

Pentru a ne asigura că produsul pe care îl consumă este unul sănătos şi curat este foarte importat să citim eticheta. Lipsa datelor de identificare de pe etichetă ar trebui să ne ridice mari semne de întrebare.

Pentru a evita toxiinfecţiile alimentare produsele trebuie alese cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate.
 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close